Prioritățile primarului Ion Lungu în 2023: Montarea Roții Panoramice, acoperirea Patinoarului municipal sau modernizarea a 30 de străzi de pământ


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, 50 de priorități pe care le are în vedere în anul 2023 și care vor avea finanțare asigurată prin bugetul local.

Lungu a spus că se lucrează acum la construirea bugetului local pentru anul 2023 și a prezentat prioritățile pe care le are.

Astfel, municipalitatea vrea să finalizeze proiectul de transport cu autobuze electrice și că mai așteaptă încă patru din cele 15 autobuze ce trebuie să fie livrate de firma poloneză Polaris și că va lansa licitația pentru achiziția unui număr de 50 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan.

Un alt obiectiv vizează depunerea de proiecte în cadrul programului european „100 de orașe europene inteligente și neutre climatic”  unde Primăria este în discuții cu USV.

Tot în 2023 primarul își propune să fie aprobat documentul strategic SIDU 2021-2027 necesar pentru depunerea la finanțare de proiecte cu finanțare europeană, dar și aprobarea proiectului de Modelare Urbană și depunerea acestuia la finanțare prin POR, implementarea GIS Urban și aprobare finală a PUG.

Între proiectele care ar urma să fie depuse în anul 2023 sunt cele de amenajare a Parcului Șipote și a Pădurii Zamca sau de reabilitare a Curții Domnești.

Primarul vrea ca în 2023 să fie depus și proiectul pentru amenajarea parcului fotovoltaic.

Ion Lungu a mai anunțat că alte proiecte vizeză reabilitarea energetică a cinci unități de învățământ, a două clădiri publice și mai multe clădiri rezidențiale, din care trei proiecte sunt pentru blocuri din zona centrală, iar al patrulea este Blocul Lamă din Areni, dar și reabilitare termică de blocuri printr-un proiect guvernamental

În ceea ce privește infrastructura din educație, primarul propune un proiect de creșă nouă în Burdujeni pe Dealul Mănăstirii, un proiect de creșă nouă în zona Tătărași,  construirea unui corp clădire la Colegiul Național Petru Rareș pentru gimnaziu, o grădiniță nouă în cartierul Obcini și o grădiniță nouă la Școala Gimnazială nr. 1, finalizarea Grădiniței Ițcani, reabilitarea și modernizarea de clădiri ale colegiilor tehnice „Al. I. Cuza” și „Samuil Isopescu” pentru învățământ dual, realizarea sălii de sport de la Școala Gimnazială nr. 10, dar și un proiect de digitalizare în școli.

În anul 2023 se propune închiderea Gropii Ecologice de la Ipotești cu fonduri norvegiene, amenajarea a două centre de colectare prin aport voluntar (CAV) și implementare de proiecte de înființare de insule ecologice, dar și investiții pentru noi suprafețe păduri.

Ion Lungu a mai declarat că dorește ca în acest an să fie aprobat proiectul pentru Aqua Park, să fie montată Roata Panoramică, să fie modernizate noi locuri de joacă, să înceapă lucrările la Sala Polivalentă și să se finalizeze lucrările la Baza Sportivă tip I, să fie pus în funcțiune Ștrandul Municipal, dar și să fie acoperit Patinoarul Areni, iar Organizația de Management al Destinației „Suceava-Orașul Cetății de Scaun” să devină funcțională.

Tot în anul 2023 primarul vrea să fie începute lucrările la tronsonul al treilea al rutei alternative Suceava – Botoșani, să înceapă lucrările de  asfaltare a 30 de străzi de pământ, să fie realizate sensurile giratorii în zona Traian Vuia, Obcinilor și Selgros sau să înceapă lucrările la parcările supraterane de pe Str. Ștefan Tomșa și din cartierul Obcini.

Ion Lungu a mai anunțat între priorități și realizarea proiectului KARMA împreună cu orașul german Hamburg în cadrul programului Interreg Europe de dezvoltare a soluțiilor regionale sustenabile, dorește implementarea unui sistem inteligent de planificare a călătoriilor cu Transportul Public Municipal Suceava, finalizarea lucrărilor de încălzire din Bazar, finalizarea amenajărilor din Cartierul Europa incluzând și aducțiunea de gaz metan, creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public cu finanțare AFM, canalizația cablurilor din oraș, modernizarea sălii Consiliului Local sau realizarea statuii lui Mihail Kogălniceanu.  


Intră acum și în grupul de