DSP Suceava, după cazurile de gripă aviară din zona Fălticeni: Toate produsele provenite de la păsări trebuie preparate cu atenţie prin fierbere sau prăjire


Intră acum și în grupul de

DSP Suceava a transmis, joi, recomandări populației după ce miercuri DSVSA Suceava a informat că a fost identificat genomul virusului influenței aviare prin Real Time RT-PCR, la 15 cadavre de lebădă de iarnă și un cadavru de rață sălbatică, în fondul de vânătoare 63 în zona iazului Acumularea Fălticeni 2-„La insulă”,  Municipiul Fălticeni.

Potrivit DSP Suceava, gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal, iar toate păsările sunt susceptibile la această infecţie, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.

„Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor. Ca o precauţie, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle şi sângele de pasăre trebuie preparate cu atenţie (fierbere/prăjire)”, a transmis DSP Suceava.

Potrivit sursei citate, boala la om se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respiraţie, dureri musculare şi ale globilor oculari.

„În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicaţia”, a mai arătat DSP Suceava.

MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAȚIE:

1.      Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.

2.      Nu manipulați păsări moarte.

3.      Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.

4.      Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.

5.      Evitați contactul cu eventualele surse de expunere ori de cate ori este posibil (nu atingeti păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță, evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte).

6.      Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

7.      Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.

8.      Când preparați hrana:

–   separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,

–   nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,

– spălați-vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,

–  nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,

–  carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,

–  înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,

–   nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,

–   după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

„Persoanele care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate cel putin 10 zile pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp”, se arată în comunicatul DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de