Monitorizare a iazurilor si haldelor de decantare a sterilului din judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O categorie de risc din judeţ este reprezentată de iazurile şi haldele de decantare a sterilului rezultat în urma activităţii miniere.

Recent, o comisie de specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu Suceava, operatorii economici şi administratorii obiectivelor surse de risc, s-a deplasat în zonele vizate, a informat subprefectul de Suceava, Angela Zarojanu.

Aceasta a precizat că membrii comisiei s-au deplasat în Ostra – Tarniţa – Broşteni, Pojorâta – Fundu Moldovei – Breaza – Ciocăneşti şi Crucea – Şaru Dornei – Călimani pentru verificarea măsurilor de securitate, protecţie şi intervenţie organizate, gradul de asigurare cu mijloace tehnice de intervenţie şi substanţe de decontaminare la iazurile de decantare şi haldele de steril din perimetrele miniere aparţinând S.C. MINBUCOVINA S.A. Vatra Dornei şi C.N.U. S.A. Bucureşti – Sucursala Suceava (Crucea).

„În prezent cele 6 iazuri de decantare care aparţin S.C. MINBUCOVINA S.A. Vatra Dornei sunt în conservare, fiind în curs sau urmând a fi supuse lucrărilor de stabilizare şi ecologizare”, a precizat Angela Zarojanu.

Aceasta a arătat că inundaţiile din vară au pus în pericol haldele de steril şi iazurile, însă din fericire nu au existat probleme.

„Şi alunecările de teren, ca hazarde complementare a inundaţiilor, s-au manifestat îndeosebi în zonele de deal şi de munte ale judeţului, fiind determinate de structura geologică a terenurilor, de excesul de umiditate, precum şi ca urmare a despăduririlor masive din ultimii ani. În zonele unde apa a redus puternic coezivitatea în masa de rocă s-au declanşat fenomene de versant care au amplificat pagubele produse de inundaţii”, a subliniat subprefectul de Suceava, adăugând că s-a continuat monitorizarea zonelor şi obiectivelor cu risc major la alunecări de teren din 15 localităţi sucevene.


Intră acum și în grupul de