Introducerea sistemului de sensuri unice în Suceava se amână pe termen nedeterminat. Ion Lungu: Nu pot să promit că se introduc sensurile unice


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că introducerea sensurilor unice în municipiul Suceava se amână până când vor fi îndeplinite cumulativ mai multe condiții, dar că ideea rămâne valabilă.

Întrebat dacă după ce în luna februarie parcul de autobuze electrice va fi complet se va introduce sistemul de sensuri unice în municipiu, Ion Lungu a răspuns: „Nu pot să promit că se introduc sensurile unice. Vom vedea. Vom analiza”.

„Cu sensurile unice avem o aprobare de principiu de la Poliție. Ca să introducem sensurile unice trebuie să facem niște modificări la bulevardul principal. Ca să facem niște modificări la bulevardul principal trebuie să accesăm niște fonduri din Programul Operațional Regional. Sunt legate una de alta, dar ideea rămâne valabilă”, a spus Ion Lungu.

Municipalitatea suceveană a comandat un studiu de trafic care a fost aprobat în anul 2018 de Consiliul Local și care prevedea înființarea unui sistem sensuri unice cu o bandă specială pentru transportul public local.

Acest studiu nu a mai fost pus în aplicare.

Ulterior, în ianuarie 2021 a fost aprobată finanțarea unui alt studiu de trafic care să stabilească modul în care se poate fluidiza circulația în municipiu cu crearea de sensuri unice și bandă specială pentru transportul public local.

În iunie 2021 contractul de 750.000 de lei a fost semnat, iar în septembrie 2022 primarul Ion Lungu anunța că a fost primit avizul Poliției Rutiere pentru noul studiu dar că acest aviz conține și foarte multe recomandări  cum ar fi că pistele pentru biciliști trebuie să aibă o lățime de minimum un metru pe sens, iar trotuarele minim 1,2 metri.

„Pistele de biciclete existente vor fi reproiectate și reamenajate, ceea ce presupune că trebuie să mutăm stâlpii de iluminat public. E destul de delicat. De asemenea, vor trebui amenajate alveole, acolo unde nu există, în stațiile de transport public. De asemenea, la trecerile pentru pietoni, vor fi amenajate refugii în zona de separare a benzilor”, a spus Lungu.

Primarul a menționat că avizul a fost dat favorabil pe documentație, dar pentru implementare vor trebui făcute modificările solicitate.


Intră acum și în grupul de