Traista bucovineană și basarabeană a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al Ucrainei în urma cererii asociației ucrainene „Vîșîvanîi dâvotvir”


Intră acum și în grupul de
sursa foto: Libertatea Cuvântului

„Traista bucovineană și basarabeană” a fost inclus în Lista Națională a Elementelor Patrimoniului Cultural Imaterial al Ucrainei, cu numărul de protecție „059.nks”, anunță presa cernăuțeană de limbă română, citând Consiliul Regional Cernăuți.

Potrivit sursei citate, dosarul de nominalizare pentru element a fost înaintat în lista reprezentativă de  Organizația Publică „Vîșîvanîi dâvotvir” (Miracolul Brodat), condusă de Odarka Kuceriava, în strânsă colaborare cu Centrul bucovinean de Cultură și Artă Cernăuți.

Traista este un obiect în formă de sac, confecționat dintr-o țesătură, din piele etc., adesea ornamentat, prevăzut cu o baieră pentru a fi agățat, care servește la transportul sau la păstrarea unor obiecte, mai ales a mâncării.

Traista este confecționată cu folosirea celor mai vechi feluri de țesături. De-a lungul secolelor ea a fost răspândită în regiunile Cernăuți, Ivano-Frankivsk și Transcarpatică. Arealul  de folosire în prezent a traistei s-a redus considerabil, mai arată sursa citată.


Intră acum și în grupul de