Poliția Suceava: Într-o singură zi au fost depistate cinci transporturi ilegale de lemn și au fost găsite volume de material lemnos în plus la firme din zona Dornelor


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava reamintește că zilnic sunt efectuate în județ acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii „Scutul Pădurii” au dus doar miercuri la identificarea unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.

Astfel, în urma verificărilor și controalelor din cursul zilei de ieri polițiștii au confiscat peste 35 metri cubi material lemnos, fiind identificate în trafic mai multe transporturi ilicite și fiind efectuate verificări la unități economice.

Potrivit sursei citate, miercuri, în cadrul raziei organizate la nivelul Poliției Municipiului Vatra Dornei, polițiștii Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei au executat un control pe linia evidențierii materialului lemnos la un depozit de material lemnos, situat pe raza localității Iacobeni, împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Iacobeni.

În urma comparării stocurilor scriptice cu cele faptice inventariate, în depozitul societății s-a constat o diferență de 8,64 mc material lemnos în plus față de evidențele din SUMAL 2.0, lemn foc, pentru care proprietarul nu a putut prezenta documente justificative de proveniență.

În conformitate cu prevederile legale s-a dispus sancționarea contravențională a administratorul societății pentru deținerea în depozitul societății de material lemnos fără proveniență legală.

De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 8,64 mc de material lemnos existent în plus față de evidențe, în valoare de 1.330 lei.

Tot în cadrul raziei organizate la nivelul Poliției Municipiului Vatra Dornei, polițiștii Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei au executat un control pe linia evidențierii materialului lemnos la un depozitul de material lemnos, situat pe raza localității Șaru Dornei, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava. 

În urma comparării stocurilor scriptice cu cele faptice inventariate în depozitul societății s-a constat o diferență de 5,909 mc material lemnos în plus față de evidențele din SUMAL 2.0, lemn foc rășinoase, pentru care proprietarul nu a putut prezenta documente justificative de proveniență.

Și în acest caz s-a dispus sancționarea contravențională a administratorul societății cu suma de 3000 lei pentru deținerea în depozitul societății de material lemnos fără proveniență legală.

De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 5,909 mc de material lemnos existent în plus față de evidențe, în valoare de cca. 1000 lei.

Tot miercuri, la ora 12.00, polițiștii Secţiei de poliţie Rurală nr. 15 Vatra Dornei, cu ocazia raziei efectuate pe raza comunei Coșna, au oprit pe D.C. 85B, Valea Bancului, comuna Coșna, o autoutilitară încărcată cu material lemnos. S-a stabilit că autoutilitara era condusă de către un bărbat de 41 ani, din comuna Dorna Candrenilor care nu a putut prezenta documente specifice de transport a materialului lemnos.  

S-a solicitat sprijinul de specialitate al lucrătorilor din cadrul O.S. Dorna, care au procedat la inventarierea materialului lemnos încărcat în mijlocul de transport, rezultând cantitatea de 0.77 mc  lemn lucru fag, în valoare totală de 132 lei. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar în cauză s-a dispus confiscarea întregii cantități de material lemnos, fiind predată în custodie Ocolului Silvic Dorna.

În aceeași zi, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul IPJ Suceava – Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, au efectuat activități de control pe raza județului, iar la ora 05:45, în Gura Humorului, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase. Conducătorul auto din Valea Moldovei, a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitara, nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos valabil in data de 08.02.2023, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonul Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 7,13 mc cherestea răsinoase. S-a dispus sanctionarea contravențională a șoferului, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 7,13 mc cherestea rășinoase care a fost predată în custodie reprezentanților OS Gura-Humorului.

Ulterior, la ora 06.50, tot în  Gura Humorului a fost identificată în trafic o altă autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv lemn rotund rășinoase. Conducătorul auto din Ostra, a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. Autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonul Silvic Izvor din cadrul OS Gura-Humorului unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 5,39 mc lemn rotund răsinoase. S-a dispus sancționarea contraventională a șoferului  iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 5,39 mc lemn rotund răsinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Gura-Humorului.

La ora 10.15, în Păltinoasa, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv lemn rotund de foc rășinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control un aviz electronic, pentru cantitatea de 8,08 mc lemn rotund de foc răsinoase. Intrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la Cantonul Silvic Izvor din cadrul OS Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total 13,10 mc lemn rotund de foc rășinoase, cu 5,02 mc lemn rotund de foc rășinoase în plus față de volumul înscris în avizul de însoțire. S-a dispus sancționarea contraventională a unității economice care a emis avizul din Mănăstirea-Humorului, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 5,02 mc lemn rotund răsinoase în valoare totală de cca. 1000 lei conform O.M. 216/2023.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, în jurul orei 13.00, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a identificat și oprit regulamentar pentru control, o autoutilitară care se deplasa pe drumul comunal neclasificat de pe raza communei Marginea, condusă de către un bărbat de 52 ani, din Volovăț, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, iar cu ocazia controlului efectuat asupra autoutilitarei, s-a constatat că acesta transportă materiale lemnoase, însă fără a deține documente specifice de transport.

Procedându-se la verificarea în aplicația SUMAL, a rezultat faptul că nu a fost generat aviz de însoțire pentru mijlocul de transport.

În continuare, autoutilitara în cauză a fost condusă către depozitul de pe raza comunei Marginea, iar în urma inventarierii materialelor lemnoase de către lucrătorii silvici din cadrul Ocolul Silvic Marginea, a rezultat cantitatea de 2,79 mc lemn de foc fag, în valoare de 700 lei.

S-a dispus confiscarea cantității de 2,79 mc lemn de foc fag și s-a procedat la predarea în custodie către lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Marginea, iar șoferul a fost sancționat contravențional.


Intră acum și în grupul de