Ion Lungu la 635 de atestare documentară: Avem obligația să facem tot posibilul să aducem gloria de odinioară a orașului. Nu este simplu.


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, vineri, că se aniversează 635 de ani a Cetății de Scaun și a Sucevei care au mers întotdeauna mână în mână și că obligația generației actuale este să redea gloria de odinioară a orașului.

„Aniversăm astăzi 635 de ani de atestare documentară a orașului nostru. Acum 635 de ani se pomenește pentru prima dată de orașul Suceava, de Cetate de Scaun. Sigur, aici sunt niște discuții ale istoricilor, că în cetate s-a semnat un document în care se pomenește de orașul Suceava”, a spus primarul.

El a menționat că din cinci în cinci ani este cinstită această atestare documentară a orașului.

„Dacă în alți ani evenimentul avea loc la Cetatea de Scaun am decis în acest an să-l cinstim așa cum se cuvine pe Petru I Mușat pentru că, având în vedere celebritatea Cetății de Scaun, el rămânea în umbră și nu este corect din punct de vedere istoric pentru că el este cel care a adus capitala de la Siret la Suceava”, a spus Lungu.

El a menționat că Suceava are o istorie de invidiat.

„Avem o istorie de invidiat pentru alții. Orașul Cetății de Scaun, faptul că Ștefan cel Mare și Sfânt a fost declarat cel mai mare român din toate timpurile, ne mândrim cu acest lucru. Noi, generațiile de astăzi, sigur că avem această obligație să facem tot posibilul să aducem gloria de odinioară a orașului. Nu este simplu. Eu zic că în colaborare cu autoritățile locale celelalte, în primul rând cu Consiliul Județean, o colaborare foarte bună cu domnul președinte Gheorghe Flutur, cu Universitatea, cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, încercăm acest lucru și, zic eu, parțial am reușit”, a spus primarul.

Lungu a amintit că Suceava a fost declarată destinație europeană de excelență, cu proiectul CJ Suceava privind Cetatea de Scaun, iar anul trecut  Suceava a fost inclus, onorant, între cele 100 de orașe europene care vor implementa proiecte pentru a deveni oraș inteligent și neutru climatic.

„Avem încă mult de lucru, dar eu sunt convins că vom reuși să aducem gloria de altă dată a Sucevei”, a spus Lungu care a subliniat că există oportunitatea accesării de fonduri europene cu care se pot face multe investiții.

El a felicitat Consiliul Județean Suceava că va continua cu fonduri europene investițiile în reabilitarea Cetății de Scaun și a menționat că are în vedere accesarea unui proiect european de reabilitare a Curții Domnești, dar și că vor fi folosite fonduri europene pentru amenajarea Parcului Șipote din apropierea Cetății de Scaun sau a pădurii Zamca din apropierea Mănăstirii Zamca.

Primarul a menționat că vremurile nu sunt dintre cele mai bune că este un război la graniță.

„Sunt vremuri grele, dar lăsând orgoliile deoparte, toate forțele politice pot da dovadă de maturitate, de colaborare”, a mai spus Lungu.

El a mai spus că acum se sărbătoresc orașul și Cetatea de Scaun pentru că din punctul lui de vedere s-au născut odată, au mers împreună și gloria au avut-o la fel.  


Intră acum și în grupul de