Poliția Suceava, după accidentul mortal de la Slatina: Drumul public nu este pistă pentru role!


Intră acum și în grupul de

Plimbările cu rolele se pot transforma în adevărate tragedii, dacă nu sunt respectate regulile de circulație, a atenționat, duminică, Poliția Județeană Suceava.

Polițiștii suceveni fac referire la tragicul accident de sâmbătă seara din Slatina când un copil de 15 ani care mergea cu rolele pe drumul județean și fără să aibă aplicate pe îmbrăcăminte elemente fluorescent – reflectorizante, a fost lovit mortal de un autoturism.

Polițiștii suceveni atrag atenția asupra faptului că persoanele care se deplasează pe role sunt considerate pietoni și sunt obligate să respecte anumite reguli de circulație atunci când se află în zona drumurilor publice.

„Conform legislației rutiere în vigoare, persoanele care se deplasează pe dispozitive cu role sunt considerate pietoni și au obligații în zona drumului public. Astfel, acestea trebuie să se deplaseze doar pe trotuar, iar atunci când acesta nu există, deplasarea se face pe acostamentul din partea stângă a drumului pe direcția de mers a pietonilor sau cât mai aproape de marginea părții carosabile, atunci când nu este acostament”, se arată în comunicatul Poliției Suceava.

De asemenea, este interzisă deplasarea pe pistele pentru biciclete amenajate și semnalizate corespunzător.

„Pe timp de noapte, atunci când se deplasează pe marginea părții carosabile a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină vizibilă din ambele sensuri”, a mai transmis sursa citată.

Poliția Suceava subliniază că pietonii sau persoanele care se deplasează cu rolele și sunt accidentate pentru că nu au respectat obligațiile stabilite de normele rutiere, iar celelalte persoane implicate au respectat legea, poartă întreaga răspundere.

„Un alt aspect important este acela că această categorie de participanți la trafic, dacă nu respectă regulile de circulație, sunt trase la răspundere. Pot primi 2-3 puncte de amendă.  Polițiștii îi sfătuiesc pe adulți să nu-i lase pe copii nesupravegheați și să le explice riscurile la care se expun dacă nu respectă regulile de circulație, iar plimbarea cu rolele să nu fie în zona drumurilor publice”, se mai arată în comunicat.


Intră acum și în grupul de