Exercițiu privind intervenția la cutremur în Fălticeni. Șeful ISU Suceava, col. Costică Ghiață: Trebuie să fim pregătiți în permanență și să facem față oricărei misiuni.


Intră acum și în grupul de

Un exercițiu privind intervenția la cutremur a fost organizat, luni, în Fălticeni.

Scenariul exerciţiului a presupus că un cutremur de pământ de intensitatea de 6,8 pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, se resimte puternic în municipiul Fălticeni, iar ISU Suceava este anunțat prin 112 că  la Spitalul Municipal din Fălticeni seismul s-a resimţit puternic şi s-a soldat cu efecte negative asupra pacienţilor, personalului medical şi infrastructurii unității sanitare prin prăbuşirea unor elemente de construcţie şi izbucnirea unui incendiu în interiorul clădirii spitalului, la primul etaj, pe Secția Internări de Zi, blocarea mai multor pacienți în interiorul clădirii, pe secțiile medicale, refugiul unor pacienți pe acoperişul (terasa) corpului de clădire P+4 din cadrul edificiului, care necesită evacuare de urgenţă cu autospeciale de intervenție la înălțime.

 Ulterior, Dispeceratul comun ISU-SAJ este anunţat prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112, despre înregistrarea unor creşteri peste limitele admise a nivelului de radioactivitate produse la Laboratorul Radiologic, respectiv locul de amplasare a aparatului computer-tomograf, ca urmare a apariției unor fisuri în pereții interiori de delimitare a acestor compartimente.

După finalizarea exercițiului, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, dr. Vlad Murariu a spus că a fost un exercițiu foarte util în special pentru că se desfășoară pentru prima dată în clădirea nouă a spitalului. El a arătat că vor fi trase concluzii după acest exercițiu și că dacă au fost greșeli atunci acestea nu se vor repeta într-o situație reală.

Dr. Murariu a menționat că unitatea spitalicească face exerciții de mai mică anvergură în care sunt simulate diferite situații care pot apărea.

El și-a exprimat speranța că nu va fi niciodată confruntat cu situații reale atât de grave precum cele din exercițiul desfășurat.

Subprefectul de Suceava Cristian Șologon a remarcat profesionalismul celor care au intervenit și a felicitat pe fiecare în parte pentru pregătirea de care au dat dovadă.

„Pregătirea dumneavoastră poate face diferența de foarte multe ori între viață și moarte”, a spus Șologon.

Șeful ISU Suceava, col. Costică Ghiață, a arătat că exercițiul și-a atins scopul și a menționat că astfel de exerciții sunt în continuare extrem de necesare.

El și-a exprimat speranța că forțele participante vor participa la cât mai multe exerciții de intervenție și la cât mai puține intervenții generate de situații reale.

„Ca forțe de reacție trebuie să fim pregătiți în permanență și să facem față oricărei misiuni”, a concluzionat șeful ISU Suceava.

Obiectivul general al exercițiului de luni de la Fălticeni a fost de a asigura managementul integrat în gestionarea operativă a unui eveniment/situaţie de urgenţă provocată de cutremur, cu victime multiple şi pagube majore, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în cooperare cu instituţiile/operatorii economici cu funcţii de sprijin pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse asupra comunităţii şi mediului înconjurător.


Intră acum și în grupul de