Polițiștii suceveni au confiscat un camion de  40.000 euro, dar și aproape 100 metri cubi material lemnos


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a anunțat, sâmbătă, că în ultimele trei zile polițiștii au efectuat o nouă acțiune documentată pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos.

Astfel, în cadrul Acțiunii „Scutul Pădurii” au fost identificate noi transporturi ilegale de lemn, dar și alte delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și confiscate cantități importante de material lemnos, dar și un ansamblu de vehicule în valoare de cca. 40.000 Euro

Potrivit sursei citate, în data de 22 februarie polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, au acționat pe linie silvică stabilind că la ora 14.50, o societate care administrează un depozit situat în Mălini, a emis aviz de transport pentru cantitatea de 23,0262 mc lemn rotund  molid,  folosind un mijloc de transport format din ansamblul cap tractor și semiremorcă, conconducător auto înscris în aviz fiind un bărbat de 28 ani, domiciliat în Mălini.

Ulterior, la ora 16.58 societatea a emis un nou aviz pentru cantitatea de 22,7483 mc lemn rotund  molid,  folosind același mijloc de transport.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că respectivele cantități de lemn, înscrise în avize cu încălcarea prevederilor legale, sunt fără proveniență legală.

Întrucât ansamblul rutier nu a mai fost identificat pe raza teritorială de competență a Secției Vadu Moldovei, acesta părăsind județul Suceava către Tg. Neamț,  s-a luat legătura cu polițiștii de la IPJ Neamț care au reușit depistarea acestuia pe raza Piatra Neamț.

A doua zi polițiștii SPR Vadu Moldovei s-au deplasat în județul Neamț în localitatea Pângărați de unde au preluat ansamblul rutier împreună cu cantitatea de material lemnos în volum de  23,0262 mc lemn rotund  molid pentru continuarea cercetărilor, întocmindu-se dosar penal privind infracțiunea de „transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport”.

În continuarea cercetărilor materialul lemnos a fost măsurat de către reprezentanții Ocolului Silvic Râșca, rezultând un volum total de 23,264 mc lemn rotund rășinoase (din care 4,278 mc lemn rotund brad și 18,986 mc lemn rotund molid).

Materialul lemnos în valoare de 4.327 lei a fost indisponibilizat și lăsat în custodia Ocolului Silvic Râșca, iar ansamblul rutier folosit la transportul materialeleor lemnoase fără proveniență legală, în valoare de 40.000 euro, format din cap tractor și semiremorca a  fost  indisponibilizat, sigilat și lăsat în custodie în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.

Tot la data de 22.02.2023, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control in depozitul temporar de material lemnos din platforma primară aparținând unei societăți de pe raza localității Brodina.

La fața locului nu a fost identificat faptic materialul lemnos, conform stocurilor scriptice raportate in SUMAL 2.0., echipa de control constatând faptul că operatorul economic nu deține în depozitul temporar de pe raza comunei Brodina cantitatea totală de 60,82 mc material lemnos, cantitate ce a fost expediată fără avize de însoțire a materialului lemnos.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 60,82 mc material lemnos (diverse sortimente) în valoare totală de 12.433 lei.

De asemenea, în aceeași zi la ora 06.00, pe centura ocolitoare a municipiului Rădăuți a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase. Conducătorul auto din Frătăuții Noi a declarat că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos, situație confirmată după interogarea aplicației SUMAL CONTROL.

Autoutilitara a fost condusă la Depozitul FPL Putna din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 4,25 mc cherestea rășinoase.

Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a șoferului, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 4,25 mc cherestea rășinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Putna.

În aceeași zi, în jurul orei 16:23, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, au identificat și oprit pentru control, pe DJ 209-G Sadău, comuna Brodina, două autoutilitare ce transportau material lemnos.

 Conducătorul primei autoutilitare a fost identificat în persoana unui bărbat din comuna Frătăuții Noi, iar conducătorul celei de-a doua autoutilitare în persoana unui bărbat din comuna Dornești.

Cele două transporturi nu aveau aviz de însoțire a mărfii și a fost duse la sediul Ocolul Silvic Brodina.

Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care în prima autoutilitară marca Isuzu, a rezultat cantitatea totală de 3,30 mc buștean gater specia molid, iar în a  doua autoutilitară a rezultat cantitatea  de 0,82 mc lemn foc fag și cantitatea  de 0,88 mc lemn foc molid.

 Polițiștii au dispus confiscarea mărfii, iar întreaga cantitate de lemn a fost predată în custodia Ocolului Silvic Brodina.

Totodată, față de conducătorul auto al primei autoutilitare s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1000 lei, iar față de cel de-al doilea conducător auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2000 lei.


Intră acum și în grupul de