Poliția Suceava: Administrator de firme cu profil silvic amendat cu 130.000 de lei. S-a dispus și confiscarea unui autocamion de 40.000 euro și a peste 200 mc de material lemnos


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din cadrul  Secției nr. 11 Poliție Rurală Pojorâta, în colaborare cu lucrătorii Gărzii Forestiere Suceava, au desfășurat în ultimele două săptămâni activități specifice pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori, cât și a faptelor asociate din exploatarea, circulația și depozitarea materialului lemnos, efectuând verificări cu privire la două societăți de profil silvic din zona Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit Poliției Județene Suceava, din datele și informațiile obținute de polițiști a reieșit faptul că, în perioada 10.01.2023- 21.01.2023, o societate cu punctul de lucru în comuna Breaza a emis patru avize de însoțire a materialului lemnos, emițând avizele (documentele) din punctul de încărcare din sat Breaza, iar material lemnos a fost încărcat dintr-un alt loc de pe raza localității Breaza. Transportul documentelor a fost efectuat cu autoturisme mici, iar materialul lemnos a fost transportat cu un vehicul de mare tonaj, prevăzut cu braț (macara).

Totodată, există suspiciuni asupra fotografiilor încărcate în aplicația SUMAL 2.0, în sensul că acestea au fost efectuate asupra unor dispozitive electronice și nu asupra mijlocului de transport efectiv încărcat, astfel materialul lemnos fiind considerat fără proveniență legală.

În acest caz a fost întocmit dosar penal iar prin ordonanță s-a dispus indisponibilizarea vehiculului de mare tonaj, prevăzut cu braț (macara) în valoare de 40.000 euro.

Totodată s-a dispus și confirmat continuarea urmăririi penale pentru patru infracțiuni de ”transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc neînsoțite de documente specifice de transport”, patru  infracțiuni de complicitate la infracțiunea de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc neînsoțite de documente specifice de transport”  și patru infracțiuni de ” falsul informatic”.

În continuarea activităților au fost efectuate controale la cele două societăți implicate, la una dintre acestea fiind identificată o cantitate de 85,846 mc material lemnos în valoare de 14.378 lei, deținută ilegal de administratorul societății, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale în cuantum de 30.000 lei, fiind dispusă măsura confiscării.

La cea de-a doua societate a fost identificată o cantitate de 117,108 mc material lemnos, în valoare de 97.050 lei, deținută ilegal de administratorul societății, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale în suma de 35.000 lei, fiind dispusă, de asemenea, măsura confiscării materialului lemnos.

Administratorul celor două societăți a fost sancționat contravențional cu amendă in valoare de  65.000 lei, iar cantitatea de 202,954 mc material lemnos în valoare de 111.429 lei a fost confiscată.

În total, polițiștii au aplicat societăților comerciale sau administratorului 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 130.000 lei. De asemenea, au fost constatate 12 infracțiuni silvice sau asociate domeniului silvic și au fost confiscați 202,954 mc material lemnos în valoare de 111.429 lei. Totodată, a fost confiscat și un vehicul de mare tonaj, prevăzut cu braț (macara) în valoare de 40.000 euro.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de