Lucian Harșovschi: Parcarea stradală în Suceava va fi restricționată în anumite perioade în vederea executării lucrărilor de curățare a străzilor și trotuarelor


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi a anunțat, miercuri, că prin Hotărâre de Consiliu Local se va decide ca parcarea stradală să fie restricționată în anumite perioade astfel încât să se poată executa lucrări de curățenie.

Harșovschi a spus că săptămânal sau bisăptămânal, într-un anumit interval de timp, mașinile să nu fie parcate pe străzi, pentru o mai bună igienizare a străzilor și a trotuarelor.

„Lucrăm la un Proiect de Hotărâre de reactualizare a programului de salubrizare, prin care vom perfecționa acțiunile de curățenie și vom impune ca în anumite zile, săptămânal sau bisăptămânal, într-un anumit interval de timp, mașinile să nu fie parcate pe străzi, pentru o mai bună igienizare a străzilor și a trotuarelor”, a declarat viceprimarul.

El a spus că se vor monta panouri informative pentru ca sucevenii să știe ziua și ora în care strada să fie liberă, fără autovehicule, pentru a permite firmei de salubrizare să măture, să aspire și să spele partea carosabilă și trotuarele.

„Dacă va fi cazul vom apela și la ajutorul Poliției Locale pentru autoturismele care vor fi parcate în intervalul anunțat, acestea fiind ridicate și transportate contra cost”, a mai declarat Lucian Harșovschi.

Viceprimarul a anunțat că din 13 martie începe campania de curățenie de primăvară care are ca scop curățearea tuturor căilor rutiere și pietonale, colectarea deșeurilor, completarea cu coșuri stradale pentru deșeuri, dar și colectarea deșeurilor de pe spațiile verzi și reîmprospătarea acestora.

Prima etapă a campaniei are loc în perioada 13 – 24 martie 2023 și presupune salubrizarea arterelor principale din municipiul Suceava, unde vor fi curățate, măturate și spălate rigolele, materialele antiderapante, străzile, trotuarele, precum și spațiile verzi.

„Pe toată perioada de salubrizare, fac apel la cetățeni să asigure eliberarea carosabilului pentru a permite accesul utilajelor de salubrizare. În cazul în care autovehiculele nu au fost mutate, vom apela la Poliția Locală pentru ridicarea acestora”, a spus Harșovschi.

El a prezentat și un grafic al lucrărilor

Nr. crt.DataStradaInterval orar
1.15 martie 2023 (Miercuri)Calea Obcinilor, Str. Vasile GrecuCalea Burdujeni de la intrare Str. Ghe. Doja până la ieșirea spre Botoșani8.30-12 12-16
2.16 martie 2023 (Joi)Str. Mitropoliei  – str. I. V. Viteazul8.30-12
3.17 martie 2023 (Vineri)Str. N. Bălcescu, Str. M. Eminescu, Str. Mărăști, Str. Veronica Micle8.30-12
4.20 martie 2023 (Luni)B-dul G. Enescu, Str. MărășeștiStr. Universității8.30-12 12-16
5.21 martie 2023 (Marți)Str. Mărășești II8.30-12
6.22 martie 2023 (Miercuri)Str. Zamca;8.30-12
7.23 martie 2023 (Joi)Str. Petru Rareș8.30-12
8.24 martie 2023 (Vineri)Str. V. AlecsandriStr. M. Viteazul8.30-12 10-16

A doua etapă se desfășoară în perioada 27 martie – 07 aprilie 2023, acțiune care vizează salubrizarea și întreținerea spațiilor între blocuri, cu sprijinul asociațiilor de proprietari, din toate cartierele orașului.

Ultima etapă se axează pe salubrizarea zonelor adiacente unităților de învățământ, locașurilor de cult, a locurilor de joacă și a zonelor de agrement, organizată în săptămâna 10-14 aprilie 2023.

„De asemenea, se realizează campanii de curățenie atât în Parcul Șipote, cât și în Păduricea Zamca și revin cu rugămintea de a se menține curățenia făcută și în aceste zone. Pentru acoperirea zonelor din Suceava și desfășurarea acțiunilor de salubrizare în mod corespunzător, se realizează echipe din minimum 10 persoane. De asemenea, vor fi folosite echipamentele și utilajele necesare pentru efectuarea acestor acțiuni, dintre care menționez: autospeciale de măturat mecanizat carosabil, autospeciale de măturat trotuarul, încărcător frontal tip Wola, autospeciale de transport deșeuri, autospeciale de spălat deșeuri”, a spus viceprimarul.

Potrivit lui Harșovschi, curățenia orașului este o responsabilitate comună, administrație – cetățeni.

„Da, administrația încasează taxe și trebuie să asigure curățenia în întregul oraș, dar cetățenii trebuie să o mențină. Din acest motiv, fac un nou apel la simțul civic al sucevenilor pentru păstrarea curățeniei în municipalitate”, a concluzionat viceprimarul.


Intră acum și în grupul de