Draguseni, gazda paradei obiceiurilor de Anul Nou de rit vechi (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Parada măştilor şi obiceiurilor de Anul Nou de rit vechi, organizată pe parcursul zilei de joi în comuna Drăguşeni, a încheiat seria manifestărilor incluse în amplul program “Crăciun în Bucovina”. Astfel, încă de dimineaţă, în localitate au început să
sosească cetele de urători, mascaţii şi urşii din localităţi ca Forăşti, Râşca, Bogdăneşti, Dolheştii Mici şi alte localităţi unde există comunităţi care sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi.

Alaiul care a purtat tradiţiile populare de iarnă pe stil vechi a plecat chiar de la poarta de intrare în judeţul nostru dacă vii din sudul ţării prin Iaşi, iar parada s-a întins pe o distanţă de mai bine de 2 km.

Costumele care de care mai colorate şi chiotele urătorilor au scos oamenii din case. După ce i-au admirat pe urători gospodarii din Drăguşeni s-au adunat în parcul din centrul localităţii, unde preţ de mai bine de trei ore toate trupele prezente au ţinut să-i încânte pe cei mai bine de 2500 de spectatori cu dansurile şi urăturile special pregătite.

Printre participanţi, în coloana mascaţilor s-a strecurat şi un grup PSD condus chiar de preşedintele organizaţiei judeţene, Cătălin Nechifor.

Invitat de onoare al manifestării a fost şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, care a ţinut să-i felicite pe organizatori, dar şi pe participanţi pentru că “se încăpăţânează” să păstreze tradiţiile strămoşeşti.

“Cu manifestarea de astăzi încheiem seria acţiunilor derulate sub egida << Crăciun în Bucovina >> şi am ţinut să punem în valoare şi obiceiurile populare pe rit vechi deoarece în judeţul Suceava sunt câteva mii de familii care ţin sărbătorile după calendarul Gregorian şi este un semn de recunoaştere şi de apreciere pentru ei”, a declarat Gheorghe Flutur.

Chiar dacă nu a spus nici o urătură, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a primit din partea gazdelor un frumos colac pe care nu a rezistat să nu-l împartă cu cei mai mici urători din alai, elevi în clasa I la şcoala din Drăguşeni.


Intră acum și în grupul de