Elevi din zona Gura Humorului, încurajați să urmeze o școală de meserii căutate pe piața muncii


Intră acum și în grupul de

Centrul Școlar de Educație  Incluzivă ”Sf. Andrei Gura Humorului,  a organizat  joi 9.03 2023 în cadrul unui PROIECT DE  PARTENERIAT  EDUCAŢIONAL-  activitatea –  “O meserie, un viitor asigurat”, proiect care vine în sprijinul  elevilor cu adaptare curriculară din școlile de masă din localitate și zonele limitrofe, după terminarea clasei a VIII-a, dar și a acelor elevi aflaţi în risc de abandon şcolar.

Ideea realizării acestui proiect vine și în întâmpinarea celebrării Zilei Naționale a Meseriilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 11 Martie, ocazie cu care  se desfășoară diverse  evenimente educaționale pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.

Activitătățile parteneriatului  s-au desfășurat sub forma unor ateliere de lucru, pe toate meseriile din oferta educațională a școlii și au avut în vedere aspecte cu privire la atragerea elevilor cu adaptare curriculară, pentru școlarizare în vederea învățării unei meserii, evitarea abandonului școlar, dar și asigurarea integrării socio-profesionale ulterioare.

În oferta educațională a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă ”Sf.Andrei” Gura Humorului se regăsesc meserii precum bucătar, confecţioner produse textile, dar și tâmplar universal. Elevii invitați din cele 6 școli partenere au vizitat școala și atelierele  apoi în funcție de preferințe au participat la activități specifice fiecărui atelier în parte alături de cadrele didactice și elevii școlii noastre.

Pentru atingerea obiectivelor proiectului, legate de cooperare și integrare pe piața muncii, au fost organizate echipe mixte care au avut de rezolvat sarcini cu grad de complexitate mediu specifice fiecărei meserii. Elevii au fost provocați să găsească soluții originale, să fie creativi, să relaționeze cu toți coechipierii, să manifeste responsabilitate și nu în ultimul rând să stabilească relații de prietenie.

”Prin unicitatea şi farmecul lor, copiii aduc în viaţa noastră bucurie, prospeţime, inocenţă. Noi, în schimb, avem datoria de a le oferi oportunităţi de dezvoltare, formare şi integrare socială.” Acesta a fost mesajul cadrelor didactice de la Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă ”Sf.Andrei” Gura Humorului pentru toți invitații și colaboratorii acestei activități.

Pentru buna desfășurare a tururor activităților proiectului și-au adus contribuția următoarele cadre didactice: prof. Călinescu Petru Marian – director, prof. Strugariu Cezar Vasile director adj., prof. Sîrbu Gabriela, prof. Simeria Maria, prof. Gafițescu Emilia  Carmen, prof. Mireuță Dorina, prof. Mihăilă Daniela, prof. Poclitaru Cătălina, prof. Țilică Liliana, prof. Culidiuc Militina, prof. Lucaci Ionela, prof. Flutur Elena, prof. Buliga Cîrstean Elena, prof. Bejinariu Andreea, prof. Huțanu Lucia, prof. Luca Lăcrămioara, prof. Stoleru Andreea,  prof. Buburuzan Casandra, prof. Novac Brîndușa, prof. Preda Carolina, prof. Avîrvarei Eugen, asistent social Balmoș Georgeta

 S-a pus accent  pe  dobândirea unei meserii căutate pe piaţa forţei de muncă,  consilierea elevilor din clasa a VIII-a, învăţământ gimnazial, cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învăţământul profesional, dar și pe condiţiile în care elevii pot avea acces la învăţământul profesional şi beneficiile acestor forme de pregătire pentru viitor.


Intră acum și în grupul de