Echipa de medici ortopezi din SJU Suceava a realizat în premieră locală o nouă procedură chirurgicală- autogrefa osteocartilaginoasă prin mozaicplastie


Intră acum și în grupul de

Ortopezii de la Spitalul Județean Suceava au realizat în data de 9 martie, în premieră locală, o nouă procedura chirurgicală – autogrefa osteocartilaginoasă , unui tânăr de 34 de ani, victima unui accident la ski în urmă cu 3 ani în urmă căruia au apărut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacității de muncă. Procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții mai ample cu o durata de 150 de minute, intervenție care a cuprins și refacerea ligamentului încrucișat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

„Tehnica chirurgicală are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite de la același pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltată în anii 90 în Ungaria și ulterior răspândită în toată lumea prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. Această soluție vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasică de microfracturare, la îndemâna tuturor, dar limitată ca rezultate și tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator cu costuri ridicate și rezultate incerte”, a declarat dr. Marius Grămadă medic primar ortoped.

Potrivit acestuia, procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afecțiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani.

El a precizat că articulațiile care beneficiază de această tehnică sunt genunchiul și glezna, articulații deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefa fiind recoltată de la nivelul genunchiului. „Tehnica se poate realiza atât artroscopic cât și clasic – deschis în funcție de dimensiunile și localizarea defectului cartilaginos. Efortul depus prin această operație vizează prezervarea articulatiei pe o perioada cât mai îndelungată astfel încât perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cât mai îndepărtată. În ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la suturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucișat anterior sau femuro patelare, iar acum prin dotarea serviciului cu o trusă de mozaicplastie s-a lărgit gama de soluții terapeutice”, a mai spus dr. Marius Grămadă medic primar ortoped.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a subliniat că la reușita tratamentului concură în bună măsură și kinetoterapia care trebuie să înceapă imediat postoperator.

„Pentru aceasta, pe secția de ortopedie este necesară prezența personalului specializat, chiar dacă legislația nu permite angajarea directă pe secția ortopedie a kinetoterapeutilor. Secția de Ortopedie a susținut și va susține în continuare creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile”, a explicat Teodorovici.

Intervenția a fost realizată de o echipa formată din medici ortopezi – dr. Grămadă Marius, dr. Voinea Rareș și medic anestezist dr. Stănescu Dorin și vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive în cadrul secției de Ortopedie condusă de dr. Bandac

„Conducerea Spitalului Județean Suceava și Consiliul Județean au susținut și vor susține performanță în domeniul medical, totul pentru că locuitorii județului să beneficieze de cele mai noi tehnici și dispozitive medicale”, a precizat dr. Dan Teodorovici.


Intră acum și în grupul de