Poliția Suceava atenționează: Abaterile bicicliștilor și mopediștilor constituie a doua cauză principală generatoare de accidente grave la nivelul județului Suceava


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a transmis, vineri, că doar în cursul acestei luni, pe raza județului s-au produs 12 evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor conducătorilor de mopede sau a căruțașilor. Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool fac ca circulația cu bicicleta, mopedul sau atelajul hipo să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii. 

În ultima perioadă aproape zilnic bicicliștii sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave. Îngrijorător este și faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicați și minori.

Potrivit sursei citate, îngrijorător este și faptul că în anul precedent, abaterile bicicliștilor și conductorilor de mopede au constituit a doua cauză principală generatoare de accidente grave la nivelul județului Suceava. În urma acestor accidente a rezultat decesul a 4 persoane și ranirea gravă a 14 bicicliști sau conducători de mopede.

Sezonul de primăvară este caracterizat de creșterea valorilor de temperatură, ceea ce face posibilă deplasarea mult mai frecventă cu bicicleta, motocicleta sau mopedul. De asemenea, lucrările agricole de sezon desfășurate în special în zona rurală, duc la o prezență sporită în trafic a atelajelor cu tracțiune animală.

Având în vedere toate aceste aspecte, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în data de 15.03.2023, în tervalul orar 0800-1200 şi 1600- 2000, Serviciul Rutier – IPJ Suceava, împreună cu formaţiunile rutiere din cadrul I.P.J. Suceava precum și polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică atestați pe linie de poliție rutieră, au organizat şi desfășurat acțiuni preventiv – reactive în scopul verificării respectării normelor privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii atelajelor de tip hipo, mopediștilor și bicicliștilor.

În cadrul acțiunilor au fost aplicate 123 de sancțiuni contravenționale în valoare de 52.475 lei. Dintre acestea 11 sancțiuni au fost aplicate căruțașilor, 10 conducătorilor de mopede și 24 bicicliștilor.

În cadrul acțiunii au fost reținute și 14 permise de conducere, atât de la conducători de mopede sau motociclete, cât și de la șoferi de autoturisme. De asemenea, au fost reținute și 7 certificate de înmatriculare și au fost constatate 5 infracțiuni la regimul rutier.

Astfel, la data de 15.03.2023, ora 10:50, lucrători de poliție din cadrul Biroului Rutier Suceava au oprit pentru control pe DJ178 din Bălăceana, pe un tânăr în vârstă de 23 de ani din Bălăceana ce se deplasa cu un moped.

          În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu posedă permis pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, mopedul nu figurează ca fiind înmatriculat permanent sau autorizat provizoriu pentru a circula pe drumurile publice, acesta fiind ridicat în vederea expertizării, urmând a se stabili și proveniența cu exactitate a placuței de înmatriculare ce era montată.

         În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, și „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” ce urmează a fi soluționat procedural de polițiștii Biroului Rutier Suceava.

ATENȚIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROȚI!

Vremea frumoasă și apropierea de vacanțe aduce mai des bicicliști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii suceveni transmit:

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

– Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

– Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

– Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

– Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

– Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.

-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.


Intră acum și în grupul de