Transporturi fictive de material lemnos și diferențe de peste 200 mc în stocuri la o firmă din Sucevița. Garda Forestieră Suceava a aplicat amenzi de 30.000 de lei și a confiscat lemn de peste 52.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat, miercuri, că a depistat diferențe semnificative între stocurile scriptice și stocurile faptice de materiale lemnoase la un agent economic din Sucevița.

Potrivit sursei citate, în perioada 21.03.2023 – 29.03.2023, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, s-a demarat o acțiune de verificare la punctul de lucru al unui operator economic situat pe raza localității Sucevița.

Conform Gărzii Forestiere Suceava, în urma verificărilor s-au constatat diferențe semnificative între stocurile scriptice delcarate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice rezultate în urma inventarierii materialelor lemnoase din depozitul societății, respectiv 195 m.c. lemn rotund rășinoase în plus și 14 m.c. lemn rotund foioase în minus, fapte sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 20.000 lei și confiscarea materaielului lemnnos în valoare de 38.216 lei.

Cu ocazia acelorași verificări, s-a constatat că în perioada 06.03.2023 – 20.03.2023, societatea controlată a primit un număr de șapte transporturi de materiale lemnoase, cu avize de însoțire care au atașate în SUMAL 2.0 fotografii care nu au fost făcute direct asupra mijlocului de transport, fiind realizate asupra unor dispozitive electronice sau a altor medii.

Din aceste transporturi fictive, trei dintre ele au atașate avizelor aceleași fotografii cu materialele lemnoase, deși este vorba de transporturi făcute în zile diferite, iar pe avize sortimentația între cele trei avize diferă, având de a face cu o situație vizibil neconformă cu realitatea.

Fapta a fost sancționată cu amendă în valoare de 10.000 lei și confiscarea a 56 m.c. lemn rotund rășinoase în valoare totală de 14.189 lei. În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 30.000 lei și complementar a fost confiscată cantitatea de 265 m.c materiale lemnoase cu o valoare de 52.405 lei, precum și o sancțiune cu avertisment și termen de remediere 15 zile pentru o faptă apreciată ca fiind de gravitate redusă.

Garda Forestieră Suceava va continua verificările pe această linie, atrăgând din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite.


Intră acum și în grupul de