Poliția Suceava, verificări la firme din bazinele forestiere Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc: Aproape 180 de mc de lemn confiscat și amenzi de 56.000 de lei


Intră acum și în grupul de

În baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat miercuri și joi, în bazinele forestiere Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc verificări la operatori economici privind legalitatea expedierii și primirii de material lemnos aferent mai multor avize de însoțire electronice, emise din depozitele societății, dar și din fondul forestier.

În urma ilegalităților constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 56.000 lei și au fost confiscați 178 metri cubi material lemnos în valoare de cca. 46.000 lei.

Astfel, în zona Vatra Dornei au fost verificați trei operatori economici de profil care au expediat și primit materialul lemnos aferent mai multor avize de însoțire electronice, emise din depozitele societății, dar si din fondul forestier. Cu ocazia verificărilor efectuate la cei trei operatori economici de profil, privind un număr total de 6 avize electronice și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit că cei trei operatori economici au primit în depozitele societăților cantitatea totală de 73,26 mc lemn rotund rășinoase fără proveniență legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorii economici nu au respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat,  pentru unele avizele de însotire electronice raportate in aplicația SUMAL 2.0.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a celor trei operatori economici, aplicându-se 6 sancțiuni în valoare de 26.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 73,26 mc lemn rotund rășinoase în valoare totală de 18.144 lei.

De asemenea, miercuri, echipele de control s-au deplasat pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc în vederea verificării legalității prin care un operator economic de profil a emis  din fondul forestier către punctul de lucru al societății mai multe avize de însoțire.

Cu ocazia verificărilor efectuate la acest operator economic de profil și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit faptul că acest operator economic a expediat cantitatea totală de 66,77 mc material lemnos fără proveniență legală, din fond forestier către depozitul societății. De asemenea, în urma efectuării balanței dintre stocurile faptice inventariate la data de 05.04.2023 și stocurile scriptice raportate în aplicația informatică SUMAL 2.0., s-a constatat faptul că operatorul economic deținea în plus cantitatea de 26,76 mc material lemnos și în minus cantitatea de 11,80 mc material lemnos.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a operatorului economic, aplicându-se un număr total de 4 sancțiuni în valoare de 30.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 105,34 mc material lemnos(din care 6,49 mc cherestea rășinoase) în valoare totală de 27.603,67lei.

Poliţiştii suceveni atrag din nou atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de