DSP Suceava a găsit cabinete de înfrumusețare fără evidența eficienței sterilizării instrumentarului, iar la unități turistice nu au fost păstrate câte o probă din fiecare fel de mâncare servit


Intră acum și în grupul de

Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a desfășurat în luna martie 249 de acțiuni de control, în urma neconformităților constatate fiind aplicate 29 sancțiuni contravenționale constând în 3 avertismente și 26 de amenzi în valoare totală de 81.900 lei.

În obiectivele din categoria nonaliment inspectorii din cadrul S.C.S.P. au efectuat un număr de 62 de controale, pentru neconformităţile constatate fiind aplicate 13 sancțiuni contravenționale constând în 3 avertismente și 10 amenzi, în valoare totală de  47.800 lei.

Potrivit sursei citate, controalele efectuate în obiectivele din categoria nonaliment au cuprins: 3 controale în unități din domeniul apă, fiind aplicată 1 amendă în valoare de 10.000 lei; 4 controale în unități de turism, fiind aplicată 1 amendă în valoare de 1.600 lei; 15 controale la unități din categoria mediu, fiind aplicată 1 amendă în valoare totală de 3.000 lei; 2 controale în domeniul produselor cosmetice; 11 controale în spitale, fiind aplicate 5 sancțiuni contravenționale, constând în 3 avertismente și 2 amenzi, în valoare totală de 4.000 lei; 7 controale în domeniul unităților de înfrumusețare, fiind aplicate 2 amenzi în valoare totală de 6.000 lei, iar în domeniul biocide au fost efectuate 20 de controale, fiind aplicate 3 amenzi în valoare totală de 23.200 lei.

În urma verificărilor au fost depistate neconformități cum ar fi depozitarea direct pe sol a dejecțiilor animaliere de către proprietar;  igiena necorespunzătoare a mâinilor; nerespectarea obligației  de a păstra câte o probă din fiecare fel de mâncare servit, timp de 48 de ore; nerespectarea măsurilor prevăzute de normele de igienă privind păstrarea și depozitarea produselor alimentare; absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară, conform prevederilor Ord. M.S. nr 1030/2009; neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spațiile frigorifice din dotarea blocului alimentar din cadrul unității de cazare; lipsa deținerii produselor biocide; existența și utilizarea produselor biocide cu termen de valabilitate expirat; neefectuarea înregistrărilor obligatorii și lipsa evidenței și a controlului eficienței sterilizării instrumentarului utilizat în cadrul cabinetelor de înfrumusețare corporală.

În obiectivele din categoria aliment inspectorii din cadrul S.C.S.P. au efectuat un număr total de 187 controale, pentru neconformitățile depistate fiind aplicate 16 amenzi, în valoare totală de 34.100 lei.

Controalele efectuate în obiectivele din categoria aliment au cuprins: un control la producători și ambalatori, fiind aplicată o amendă în valoare de 2.000 lei; 2 controale la distribuitori; 121 controale la retaileri, fiind aplicate 8 amenzi în valoare totală de 19.700 lei; 62 controale în unităţi din sectorul servicii, fiind aplicate 7 amenzi în valoare totală de 12.400 lei și un control la producători primari care vând direct consumatorului final.

Potrivit sursei citate au fost constatate neconformități precum neefectuarea în unitatea de alimentație a operațiunilor de curățenie și dezinfecție; neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spații frigorifice; neasigurarea și neutilizarea echipamentului de protecție a personalului care lucrează în unitățile alimentare; neaplicarea normelor igienico sanitare care reglementează gestionarea apelor uzate și a deșeurilor; nedotarea grupurilor sanitare cu materiale și mijloace adecvate pentru igiena individuală a utilizatorilor; nerespectarea măsurilor privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul și servirea produselor alimentare; lipsa dotării cu grup sanitar; neinstruirea personalului calificat privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă; lipsa probelor alimentare.

În cursul lunii martie 2023 au fost rezolvate 27 sesizări, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Activitatea de inspecţie desfăşurată de către personalul S.C.S.P. a fost completată cu efectuarea a 19 acţiuni de îndrumare şi consultanță și au fost efectuate și 6 acțiuni comune cu alte autorități, în vederea soluționării unor sesizări.


Intră acum și în grupul de