Bugetul judetean, majorat cu 25% fata de anul trecut (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava va adopta, vineri, bugetul judeţului Suceava pentru anul 2011, care potrivit şefului executivului judeţean, Gheorghe Flutur, va fi mai mare cu 25% faţă de cel de anul trecut.

Preşedintele CJ Suceava a arătat, joi, că această creştere a bugetului de la 448 milioane de lei la 556 milioane de lei are în vedere cofinanţarea de proiecte cu finanţare europeană şi alte proiecte de infrastructură având o pondere de 55 la sută din buget, respectiv 303 milioane de lei.

Peste 60 la sută din buget sunt fonduri pentru dezvoltare, iar restul sunt cheltuieli de funcţionare a instituţiilor CJ Suceava, a spus Flutur. El a arătat că în domeniul protecţiei sociale bugetul alocat este de 121 de milioane de lei şi este în scădere în 2011 faţă de 2010, fiind cu 130 mai puţini salariaţi, dar că, în schimb cresc alocările de hrană şi medicamente pentru asistaţi, de la 8,3 lei pe zi la 10 lei pe zi, pentru aceste cheltuieli fiind prevăzute 17,4 milioane de lei, iar pentru investiţii fondurile sunt de 2 milioane de lei.

Pentru învăţământul special bugetul este de 47 de milioane de lei, iar pentru programul Lapte şi corn va fi extins, urmând ca elevii să primească şi câte un măr.

Pentru lucrări la drumuri judeţene, bugetul judeţului prevede finanţarea de lucrări în valoare de 37 de milioane de lei.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că, în acelaşi timp, pregăteşte şi strategia de dezvoltare a judeţului în infrastructură şi că a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerului Mediului mai multe proiecte de infrastructură care să fie incluse în Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.

Astfel, pentru modernizarea de drumuri judeţene au fost depuse proiecte în valoare de 50 de milioane de euro, iar dintre proiectele eligibile depuse pe măsura 3.2.2. din PNDR şi care nu au obţinut finanţare urmează să fie depuse 27 de proiecte de modernizare a satului românesc cu o valoare de 34 de milioane de euro, nouă proiecte de lucrări de canalizare în valoare de zece milioane de euro şi şase proiecte de aducţiuni de apă în valoare de şase milioane de euro.
În domeniul regularizării cursurilor de apă cu grad de expunere la inundaţii vor fi promovate şase proiecte cu o valoare de opt milioane de euro.

CJ Suceava speră să obţină şi 20 de milioane de euro din cele 150 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană localităţilor afectate de inundaţiile din vara anului trecut, dar şi fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii din partea Fondului de Solidaritate al UE.

Totodată, CJ Suceava aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru cele două depozite ecologice din judeţ, proiect în valoare de 63 de milioane de euro, dar şi pentru proiectul judeţean de apă şi canal, în valoare de 120 de milioane de euro.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că proiecte cu finanţare europeană de o sută de milioane de euro sunt implementate în localităţi sucevene şi că urmează să mai fie aprobate şi proiecte transfrontaliere finanţate de UE. „Este anul marilor investiţii în judeţul Suceava”, a spus Flutur care a arătat că judeţul va fi un şantier în lucru pe bani europeni, fiind finanţări europene în valoare de 500 de milioane de euro.


Intră acum și în grupul de