Intervenție chirurgicală complexă la SJU Suceava ce a necesitat folosirea unui aparat pentru auto-transfuzie la un pacient cu 240 de kilograme. Doar instalarea pacientului pe masa de operație a durat 45 de minute


Intră acum și în grupul de

O intervenție chirurgicală ortopedică cu un grad mare de complexitate s-a efectuat, miercuri, la Spitalul Județean de Urgență „ Sf. Ioan cel Nou” din Suceava ce a  necesitat și utilizarea, în premieră pentru județul Suceava,  a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie, anunță purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit acestuia, pacientul, un bărbat de 41 de ani cu obezitate morbidă ( aproximativ 240 de kg ), a fost implicat într-un  accident rutier în urmă cu două săptămâni, iar investigațiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul șoldului stâng care necesita intervenție chirurgicală ortopedică (fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulației soldului).

„A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenția a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente și chiar și așa am fost la limita tehnologiei. De asemenea, investigațiile imagistice s-au efectuat cu dificultate datorită circumferinței abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului”, a menționat dr. Teodorovici.

El a precizat că intervenția a durat aproximativ 6 ore, iar numai instalarea pacientului pe masa de operație a durat 45 de minute și a necesitat șapte persoane.

„Riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient fiind ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv aflat în dotarea spitalului ( achiziționat din fonduri proprii) de tip „cell-saver” pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator și să îl transfuzeze înapoi pacientului. În timpul intervenției pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge din care s-a reușit recuperarea, procesarea și transfuzarea a aproximativ 1litru concentrat eritrocitar”, a mai spus dr. Teodorovici.

Evoluția pacientului a fost favorabilă până în acest moment, dar este necesară supravegherea lui în continuare întrucât riscul de a dezvoltă complicații majore este în continuare ridicat.

Este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în secția de ortopedie a SJUSV.

Echipa operatorie a fost formată din medici ortopezi –  dr. Marius Grămadă, dr. Ciprian Puhă, dr. Rareș Voinea, medici anesteziști – dr. Vasilcovici Adrian, dr. Stănescu Dorin, asistenți medicali Panciuc Dana și Jureschi Anca.


Intră acum și în grupul de