Poluarea de pe Bistrița, după prăbușirea unor foste lucrări miniere. Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență Convocat la Ministerul Mediului


Intră acum și în grupul de

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistrița, iar potrivit informațiilor prezentate în ședință poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

În cadrul ședinței s-a arătat că în urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor în zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

De menționat este că reprezentanții SGA Suceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de duminică au aratăt că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 kilometri în aval și că nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Potrivit Ministerului Mediului, experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

Potrivit Ministerului Mediului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului.


Intră acum și în grupul de