Garda de Mediu Suceava: Evoluția poluării râului Bistrița și efectele acesteia sunt monitorizate în mod constant


Intră acum și în grupul de

Poluarea accidentală a râului Bistrița din cauza apei de mină provenite din fosta zonă minieră Isipoaia, orașul Broșteni, a avut consecințe serioase pentru care operatorul CONVERSMIN S.A. a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare totală de 90.000 de lei. Garda de Mediu Suceava a impus o amendă în cuantum de 50.000 de lei, în timp ce S.G.A. Suceava a aplicat o amendă de 40.000 de lei.

De la data producerii incidentului, pe 13 mai 2023, până în prezent, reprezentanți ai G.N.M.-C.J. Suceava, S.G.A. Suceava și C.J.S.U. Suceava au monitorizat în mod constant evoluția situației și efectele incidentului.

În urma unei ședințe de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava din 14 mai 2023, astăzi a avut loc o întâlnire tehnică convocată de prefectul județului Suceava, domnul Alexandru Moldovan. La această ședință au participat reprezentanți ai Gărzii de Mediu Suceava, A.P.M. Suceava, I.S.U. „Bucovina” Suceava, conducerea Administrației Bazinele de Apă „Siret” Bacău și S.G.A. Suceava.

Scopul ședinței a fost identificarea soluțiilor pe termen scurt pentru reducerea impactului poluării asupra râului Bistrița, precum și stabilirea măsurilor ce trebuie întreprinse pentru restabilirea stării de normalitate, în baza unei expertize tehnice autorizate.

De asemenea, menționăm faptul că prefectul județului Suceava a trimis o solicitare către Ministerul Economiei pentru construirea unei stații de epurare a apelor de mină, conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru gestionarea situației de urgență existente, reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, CONVERSMIN S.A. București, precum și ai autorităților administrației publice locale din orașul Broșteni și comuna Crucea au fost invitați să participe la următoarea ședință extraordinară a C.J.S.U. Suceava, care va avea loc pe data de 22 mai 2023.


Intră acum și în grupul de