Amplu control la o firmă din Pojorâta: Camion și cantități de lemn confiscate, dar și amenzi mari aplicate pentru ilegalități silvice


Intră acum și în grupul de

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 11 din Pojorâta au efectuat un amplu control la un agent economic din domeniul silvic, în urma căruia au confiscat un ansamblu de vehicule și material lemnos. Verificările inițiale au avut loc în data de 16 mai 2023 și au scos la iveală mai multe ilegalități silvice.

În timpul controlului, polițiștii au constatat că agentul economic din Pojorâta a efectuat două transporturi de material lemnos cu un ansamblu auto format dintr-o autoutilitară și o remorcă. Proveniența legală a materialului lemnos a fost pierdută în timpul transportului, deoarece acesta a fost descărcat în depozitul unității economice, în locul destinației finale specificate în avizul de însoțire electronic.

Polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au sesizat din oficiu comiterea a două fapte de transport ilegal de materiale lemnoase fără documente specifice, conform Legii Silvice nr. 46/2008. Ca urmare, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 45.000 lei.

Pe parcursul cercetărilor, a fost identificată o cantitate suplimentară de 2,75 metri cubi de lemn rășinoase transportată ilegal, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi în valoare de 2.000 lei și confiscarea efectivă a materialului lemnos, evaluat la 422 lei.

În urma deciziei emise de polițiști, ansamblul auto utilizat în transportul ilegal de material lemnos, evaluat la aproximativ 40.000 euro, a fost ridicat și indisponibilizat în spațiul de păstrare al IPJ Suceava din comuna Stroiești.

Împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și cu sprijin logistic din partea Direcției Silvice Suceava, polițiștii au efectuat un amplu control de inventariere a materialului lemnos (bușteni și cherestea) deținut de agentul economic. Activitatea de inventariere a materialului lemnos s-a desfășurat între 17 și 25 mai 2023, implicând atât polițiști, cât și specialiști silvici.

Pe durata verificărilor, orice activitate economică desfășurată în depozitul de material lemnos al agentului economic a fost sistată, iar cantitatea totală de aproximativ 430 metri cubi de material lemnos (bușteni și cherestea) a fost confiscată și indisponibilizată.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 30.000 lei și au dispus confiscarea a 135,79 metri cubi de materiale lemnoase, evaluate la 25.751 lei fără TVA. De asemenea, a fost aplicată o amendă de 10.000 lei și a fost dispusă confiscarea a 15,89 metri cubi de materiale lemnoase, evaluate la aproximativ 4.000 lei.

Polițiștii au mai sancționat agentul economic cu o amendă de 3.000 lei pentru transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată durata transportului până la destinație, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.

În contextul acestor evenimente, polițiștii atrag atenția asupra respectării legislației în domeniul silvic și anunță că vor continua acțiunile și controalele pentru identificarea și sancționarea celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de