Premieră chirurgicală la SJU Suceava: Histerectomie totală pe cale laparoscopică la o femeie cu cancer de endometru în stadiu incipient


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a anunțat, joi, că la unitatea spitalicească suceveană a fost efectuată, în premieră, o intervenție chirurgicală în specialitatea obstetrică – ginecologie.

El a spus că intervenția a fost efectuată la o pacientă în vârstă de 54 ani, cu obezitate morbidă (125 kg), cu multiple comorbidități, diagnosticată cu Neoplasm (cancer) de endometru în stadiu incipient.

La această pacientă s-a practicat Histerectomie totală cu anexectomie bilaterală pe cale laparoscopică (îndepărtarea uterului și a anexelor prin mici incizii de 1 cm).

Intervenția a durat 4 ore și jumătate fiind o provocare pentru întreaga echipă operatorie formată din medicii ginecologi : Dr. Luca Alina Mădalina, Dr. Naida Mariana, Dr Coca Laura; medic anestezist, Dr Titeni Denisa; asistente: Doroftei Emilia, Acusandrei Nicoleta, dar a fost realizata cu succes, cu o evoluție postoperatorie favorabilă, pacienta fiind externată la 72 ore după operație.

Dr. Dan Teodorovici a explicat că laparascopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă, cu multiple avantaje pentru pacient: dureri postoperatorii minime, reluarea activității prefesionale precoce, rezultat cosmetic mai bun, durată minimă de spitalizare, risc de infecții mai scăzut, putându-se aplica în majoritatea patologiilor ginecologice (fibroamele uterine, sarcină ectopică (extrauterină), endometrioză, chisturi de ovar, patologie tubară ).

„Acest tip de intervenție chirurgicală, minim inazivă, vine în sprijinul pacienților suceveni și nu numai, care nu vor mai trebui să se deplaseze în alte spitale din centre universitare”, a menționat dr. Dan Teodorovici.


Intră acum și în grupul de