Liderul ASI Suceava, Giani Leonte, anunță că greva cadrelor didactice continuă și va fi organizat un nou miting de protest: Guvernul nu a soluționat niciuna dintre doleanțele sindicatelor din învățământ


Intră acum și în grupul de

Liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, profesorul Giani Leonte, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că greva generală a salariaților din învățământul sucevean continuă, la fel ca în toată țara, în cursul zilei de marți urmând să fie organizate la Suceava un nou marș și un miting de protest, la care sunt așteptați să participe aproximativ 3000 de membri de sindicat.

Leonte a explicat că Guvernul nu a soluționat niciuna dintre doleanțele sindicatelor din învățământ, „lista cu revendicări fiind pusă undeva, în sertar, nu știu dacă a fost citită sau cel puțin Guvernul nu s-a aplecat  asupra ei”.

„Nu vrem altceva decât să fim respectați, să fim poziționați într-o grilă a salarizării așa cum e firesc, după prestanța muncii pe care o facem, pentru importanța pe care noi o avem în societate. Așa cum suntem poziționați acum, pe Legea 153, suntem în grila de salarizare în pătrimea inferioară în anvelopa sectorului bugetar, ceea ce este umilitor și nu mai putem tolera așa ceva”,  spus Leonte.

Liderul sindical sucevean a spus că Guvernul trebuie să își asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

„Un principiu pe care noi îl solicităm și pe care Guvernul nu vrea să și-l asume, printr-un act normativ, este cel prin care salariul profesorului debutant să plece de la salariul mediu brut pe economie. E un principiu corect, pe care noi îl regăseam în Legea învățământului preuniversitar, dar guvernații au decis să scoată acel articol de lege care făcea referire la acest aspect și acesta a fost un semnal de alarmă pentru noi, pentru că nu vedem, de fapt, nicio intenție a Guvernului de a legifera această prevedere firească”, a subliniat Leonte.

El a precizat că sunt semnale din teritoriu că există directori de școli care „pun presiune” pe unele cadre didactice să intre la cursuri.

„Este un abuz dacă se întâmplă așa! Noi știm acolo unde se întâmplă, există art.160 din Legea dialogului social care prevede sancțiuni dure în situația în care există astfel de constrângeri. Atragem atenția că noi suntem la luptă nu pentru o singură categorie de personal, suntem aici, în stradă, în grevă generală și pentru directori, pentru personalul didactic, personalul didactic auxiliar și nedidactic. Trebuie să fim cu toți de aceeași parte a baricadei!”, a menționat Leonte arătând că un astfel de caz a fost semnalat la o școală din Câmpulung Moldovenesc.

El a adăugat că în cursul zilei de luni vor fi depuse la Primăria Suceava cereri pentru autorizarea marșului și a mitingului de protest de marți, ce vor avea loc  în intervalul orar 11,00- 15,00.

Liderul ASI Suceava a mai spus că e nevoie de noi angajări în sistem, astfel încât să poată fi respectat numărul de elevi la clasă prevăzut de normative, în momentul de față fiind întâlnite situații de supraaglomerări ale efectivelor de elevi la clase, de aceea trebuie ca guvernanții să înțeleagă că sunt necesare investiții în resursa umană, nu doar să se asigure fonduri pentru cheltuielile materiale.


Intră acum și în grupul de