Prima crioablație de tumoră pulmonară din România, minim-invazivă, ghidată computer tomografic, realizată la SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean de Urgență din Suceava a realizat cu succes pentru prima dată în România o procedură de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare malign, a anunțat purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici. Această intervenție reprezintă o alternativă minim invazivă în tratamentul tumorilor maligne, distrugând celulele canceroase prin „înghețare”.

Pacientul în cauză, în vârstă de 61 de ani, cu un istoric oncologic ce includea un cancer colo-rectal operat și tratat prin chimioterapie, a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare. Având în vedere că acest caz depășea opțiunile chirurgicale, comisia multidisciplinară a spitalului a decis că ablația tumorii prin soc termic, în speță crioablația, reprezintă cea mai bună soluție de tratament. Această procedură inovatoare este folosită pentru tratarea tumorilor maligne primare și secundare.

Pentru a efectua intervenția, s-au realizat două incizii de 4 mm, prin care s-au introdus sondele de crioablație sub ghidaj CT. Procedura a fost efectuată sub anestezie generală și a decurs fără complicații majore în timpul și după intervenție. Pacientul va continua tratamentul prin ședințe de chimioterapie și va fi supus monitorizării imagistice.

Echipa multidisciplinară care a efectuat cu succes această intervenție a fost alcătuită din Dr. Cătălin Lulciuc și medicul rezident Gabriel Mircea din domeniul Radiologiei Intervenționale, dr. Dana Semen din Oncologie Medicală și dr. Anca Pascariu, medic specialist ATI.

Se remarcă faptul că Departamentul de Radiologie Intervențională din cadrul spitalului efectuează o gamă largă de proceduri, atât în domeniul oncologiei intervenționale (biopsii, drenaje biliare, ablații tumorale), cât și intervenții endovasculare (arteriografii, angioplastii, embolizări periferice și cerebrale, trombaspirații și trombectomii mecanice în cazul pacienților cu AVC). Echipa de specialiști este formată din medicii dr. Cătălin Constantin Lulciuc, dr. Mihai Jr. Crețeanu, dr. Alexandra Husar, precum și rezidenții Gabriel Mircea și Ionel Coruga.

Această reușită aduce un nou pas înainte în domeniul tratamentului tumorilor maligne din România și demonstrează competența și abilitățile medicale de excepție ale echipei din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava.


Intră acum și în grupul de