78 de ani de Protectie Civila (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Deşi sărbătorim 78 de ani de la întemeierea acestui serviciu comunitar, protecţia civilă mai are un drum lung de parcurs. Societatea, prin exploatarea iresponsabilă a resurselor, prin evoluţia tehnologiei şi setea de afirmare, lansează zilnic provocări neaşteptate, cu care autorităţile trebuie să se confrunte.

O populaţie bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. Oamenii sunt resursa cea mai de preţ a unei ţări şi valorează mai mult decât terenul şi bunurile materiale la un loc”, spune lt. col. dr. Cristian Hociung din cadrul ISU „Bucovina” Suceava, la ceas aniversar.

Potrivit acestuia, oamenii sunt cei care reconstruiesc teritoriul afectat şi de aceea este important ca aceştia să se simtă în siguranţă. Informarea şi executarea corectă a exerciţiilor de protecţie civilă duce la reducerea stării de teamă, nesiguranţă şi panică a oamenilor, în cazul unei situaţii de urgenţă şi creşterea încrederii şi respectului faţă de autorităţi.

„În concluzie, putem afirma că indiferent de mijloacele şi forţele avute la dispoziţie, de-a lungul anilor, protecţia civilă şi-a concentrat şi va continua să îşi concentreze eforturile şi resursele pentru a conştientiza, instrui şi apăra populaţia”, menţionează Cristian Hociung.

Protecţia civilă îşi are sorgintea legislativă în Decretul Regal nr. 468/28 februarie 1933, consfinţit de Legea asupra organizării naţiunii şi teritoriului pentru timp de război. Schimbarea ulterioară a noţiunii de Protecţia populaţiei civile cu Apărare Pasivă s-a realizat imediat, prin Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene din 23.03.1933.

Înfiinţarea acestei instituţii a izvorât din analiza campaniilor din Primul Război Mondial.


Intră acum și în grupul de