Primarul Ion Lungu acuză un fake news legat de „Suceava-oraș de 15 minute”, după ce chiar el a anunțat că ia în calcul să adere la acest concept


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a acuzat, miercuri, în conferința săptămânală de presă că se răspândește un fake news privind Suceava-oraș de 15 minute în condițiile în care chiar el, în 12 aprilie 2023, a declarat că ia în calcul ca municipiul Suceava să adere la acest concept.

„Un partid politic care se cheamă Alianța pentru Unirea Românilor a furat startul de campanie electorală, a început campania electorală. O mostră de populism a celor de la AUR care vor să panicheze sucevenii cu un subiect fals, cu un fake-news care nu există. Nu am vorbit despre el, nu a fost aprobat și nu se poate aplica în municipiul Suceava. El se poate aplica numai în metropolele mari”, a spus Ion Lungu.

„Nu vrem Suceava oraș de 15 minute”, este mesajul de pe un pliant despre care Ion Lungu spune că este distribuit de AUR și prin care sunt panicați sucevenii că vor fi îngrădiți, limitați, că vor fi interdicții și bariere și că mai urmează să spună că vor fi puse garduri ghimpate.

„Niciodată n-am spus că Suceava va intra în acest proiect. Niciodată! N-a fost aprobat nimic în acest sens. Trebuie o propunere în Consiliul Local.  El nu se poate aplica în Suceava. Acest proiect este pentru metropole. La noi oricum se poate ajunge în 15 minute în orice parte a orașului. Este un fake news grosolan pe care eu nu l-am pomenit niciodată și eu am puterea să merg, pentru că sunt un creștin ortodox practicant și să le spun la prietenii mei, la creștinii de la AUR, că nu pot câștiga alegerile cu minciuni grosolane și sfruntate. E un fake news, o minciună sfruntată care se împarte pe la magazinele din Bosanci. Deocamdată acolo începe campania electorală și vine spre Suceava”, a mai declarat primarul Sucevei.

Ion Lungu pare să fi uitat total că în data de 12 aprilie 2023, în conferința săptămânală de presă, a delcarat că ia în calcul ca Suceava să intre în proiectul orașelor de 15 minute.

Întrebat dacă Suceava va adera la conceptul de oraș de 15 minute, Ion Lungu a răspuns: „Cu siguranță vom analiza și, în principiu, da.  În principiu, da!”.

Municipiul Suceava face parte din cele 100 de orașe europene-pilot în cadrul unui proiect de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030, iar primarul Ion Lungu a spus că până la sfârșitul anului vrea să semneze cu Comisia Europeană contractul climatic ce va conține proiectele ce vor fi finanțate de UE pentru atingerea obiectivului de oraș inteligent și neutru climatic.

Conceptul orașului de 15 minute este un concept de planificare urbană ce presupune ca oamenii să locuiască la o distanţă mică de mers pe jos sau cu bicicleta de tot ceea ce au nevoie.

„Orașul de 15 minute” este, la bază, un concept urban pe care columbianul Carlos Moreno, în prezent profesor în Franța la Universitatea Panthéon-Sorbonne, a început să îl dezvolte în 2010 și presupune că drumurile de zi cu zi, cum ar fi drumul până la școală, la magazin sau birou, până în parc sau la o sală de sport, ar trebui să fie scurte.


Intră acum și în grupul de