PS Macarie atenționează de la Putna: Astăzi, din nefericire, binelui i se spune rău, adevărului i se spune minciună, iar virtuții i se spune păcat


Intră acum și în grupul de

Episcopul Europei de Nord, PS Macarie, a transmis, marți, la finalul Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea Putna cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului că poporul român a pierdut foarte multe, de la teritorii la populație într-un exod nemaiîntâlnit, dar că mai sunt speranțe pentru că nu a pierdut-o pe Maica Domnului și a subliniat că în ultima perioadă realitatea este deformată și că doar Biserica mai încearcă să păstreze calea dreaptă.

PS Macarie a arătat că și aici, la Putna, în Ierusalimul neamului românesc, Maica Domnului este cu noi și mai cu seamă la această prăznuire dedicată ei.

Ierarhul a spus că Maica Domnului, acum și aici la Putna nu este singură, ci împreună cu Voievodul Ștefan cel Mare cel care i-a închinat această măreață ctitorie, necropolă a sa.

„Ne spune sfântul nostru voievod luminător: Eu sunt aici, lângă Maica Domnului, însă tu unde ești? Ești aproape de Maica Domnului? Ești lângă Maica Domnului? O asculți pe Maica Domnului? O lași pe Maica Domnului să te poarte pe brațe și să te ducă la fiul său? Iată scump frate și scumpă soră o întrebare crucială pentru noi toți și pentru întregul popor român. Multe ai pierdut popor român. Ai pierdut țări din țara ta, ai pierdut Basarabia și Bucovina de Nord, ai pierdut popor român, tați și mame, fii și fiice, frați și surori, în războaie, în deportări, în prigoană. Ai pierdut popor român mii de locuitori care au luat calea bejeniei în ultimii ani, într-un exod nemaiîntâlnit, însă poporule român, dacă nu ai pierdut-o pe Maica Domnului, nu ai pierdut totul. Maica Domnului îți poartă sufletul, frate și soră, pe brațe, așa cum îl vedem pe Fiul că i-a purtat sufletul preacurat la odihnirea sa și nouă ni-l poartă pe brațe și îl aduce înaintea Fiului Său”, a spus PS Macarie.

Ierarhul a spus că „nu am pierdut totul, dacă nu am pierdut-o pe Maica Domnului”.

PS Macarie a mai spus că este importantă grija față de copii și de tineri.

„Unii care se pretind că sunt învățători ai poporului îi condamnă pe tinerii care duc o viață curată, neprihănită, dedicată Mântuitorului nostru Isus Hristos și nu înțeleg rostul taberelor pentru tineri care se organizează la mănăstiri sau în alte locuri. Iată că îi condamnă pe cei care organizează taberele pentru tineri aici, la Putna, sau la alte mănăstiri sau în alte locuri neînțelegând că Biserica se străduiește să ofere tinerilor noștri o alternativă fiindcă astăzi, din nefericire, binelui i se spune rău, adevărului i se spune minciună, iar virtuții i se spune păcat. Biserica oferă tinerilor și tuturor o lume a realului, a binelui, a frumuseții, a adevărului și a virtuții. Aceasta oferă și va oferi Biserica neîncetat pentru că, cu mântuirea noastră nu ne putem juca”, a mai spus ierarhul.

PS Macarie a subliniat că avem de apărat sufletul și mântuirea și că mai trebuie apărată veșnicia și de păstrat Maica Domnului care trebuie să rămână lângă noi.

 Mii de credincioși au participat, marți, la Putna la hramul mănăstirii și la Sf. Liturghie oficiată de IPS Calinic Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord împreună cu un sobor de preoți.


Intră acum și în grupul de