Lemnele de foc, brichetele si peletele din rumegus, verificate de comisarii protectiei consumatorilor


Intră acum și în grupul de

Un număr de 6 operatori economici ce comercializează combustibili solizi-lemne de foc, brichete din rumeguş şi pelete din rumeguş au fost amendaţi de comisarii suceveni pentru Protecţia Consumatorilor. „Ceea ce este important de ştiut este că şi comercianţii acestor produse se supun legislaţiei protecţiei consumatorilor, având obligaţia de a informa consumatorul asupra esenţa lemnului de foc, gen foioase tari/moi/răşinoase sau a rumeguşului în cazul brichetelor sau peletelor, nivelul de umiditate, preţul pe tonă/metru ster/metru cub, costul transportului la domiciliul consumatorului şi condiţiile de livrare, granulaţia şi puterea calorică în cazul cărbunelui şi a brichetelor de cărbune. În cazul produselor ambalate trebuie să respecte cantitatea netă declarată”, a informat vineri, comisarul şef al CJPC Suceava, Elena Oanea.

Potrivit acesteia, deficienţele constatate cu prilejul controalelor se referă la neprecizarea esenţei, diferenţe în minus la cantitatea netă la produsele preambalate, neinformarea consumatorilor privind includerea în preţ a costului transportului pentru distanţe de 10 km şi cantităţi mai mari de 5 metri cubi, lipsa afişării preţurilor.

În urma controalelor efectuate, s-au dispus 3 măsuri de oprire temporară de la comercializare a 56.315 Kg combustibil solid în valoare de 21.290 lei.

Comisarii au aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale dintre care 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 16.ooo lei unor operatori economici din Mălini, Suceava, Vicovu de Jos, Vama, Dărmăneşti, Fălticeni, Pojorata şi Adâncata.


Intră acum și în grupul de