AJOFM Suceava: Rata șomajului în județ indică o tendință de stagnare și chiar regres în comparație cu valorile înregistrate la începutul acestui an


Intră acum și în grupul de

Rata șomajului în județul Suceava, în prima parte a anului 2023, indică o tendință de stagnare și chiar regres în comparație cu valorile înregistrate la începutul acestui an. Această evoluție este influențată în mare parte de persistența deficitului de forță de muncă și calificări în zonă.

Autoritățile locale și Centrul de Formare Profesională al AJOFM Suceava au depus eforturi susținute pentru a aborda această problemă, apropiindu-se de obiectivul asumat în ceea ce privește acoperirea necesarului de forță de muncă calificată. În cursul anului 2023, Centrul de Formare Profesională a organizat nu mai puțin de 40 de programe de formare profesională, care au avut ca participanți 715 șomeri, inclusiv 54 de refugiați și 142 de membri ai etniei române, toți provenind din categoriile vulnerabile de șomeri. Aceste programe de formare profesională au acoperit domenii cu un deficit major de forță de muncă, precum alimentația publică, construcțiile, ospitalitatea și comerțul. De asemenea, cursurile de competențe digitale au atras un număr semnificativ de participanți, reflectând nevoia crescută în acest domeniu atât din partea șomerilor, cât și din partea angajatorilor.

Pentru persoanele care nu au studii, au fost oferite cursuri pentru dezvoltarea competențelor de bază în comunicare în limba română, matematică, curățenie și îngrijirea clădirilor sau spațiilor verzi. Oferta de formare continuă să includă și programele de dulgher și fierar betonist, care sunt extrem de solicitate de angajatori în județ.

În plus, persoanele inactive sau cele cu venituri sub indicatorul social de referință (598 lei) au posibilitatea să urmeze gratuit cursuri de calificare și să solicite sprijin pentru înscriere la telefonul de contact 0230 523279 – tasta 1, la adresa de e-mail [email protected] sau prin prezența la sediul AJOFM Suceava și punctele de lucru din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei.

În ceea ce privește absolvenții din 2023, atât persoanele în căutare de locuri de muncă, cât și angajatorii cu deficit de forță de muncă vor avea oportunitatea de a participa la interviuri de angajare la Bursa Absolvenților, programată pentru data de 12 octombrie 2023. Detaliile organizatorice urmează să fie comunicate ulterior.


Intră acum și în grupul de