Amenzi de 30.000 de lei și aproape 200 mc de material lemnos confiscat după un control la o firmă din Holda


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește activitatea de procesare, depozitare și comercializare a materialului lemnos. Au fost identificate mai multe neconformități, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 30.000 lei și au fost confiscați aproape 200 metri cubi material lemnos în valoare de peste 67.000 lei. 

Potrivit Poliției Județene Suceava, în perioada 06-07.09.2023, în cadrul Planului de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat activități de control pe raza județului Suceava, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziționarea, debitarea, comercializarea și transportul materialelor lemnoase.

Echipa de control s-a deplasat în localitatea Holda din orașul Broșteni, la o societate comercială care deține un depozit de material lemnos, în vederea efectuării unui control privind respectarea legislației silvice în vigoare.

În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice de material lemnos raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate de către specialiștii silvici în depozitul societății din Holda, echipa de control a constatat faptul că societatea deține în depozit cantitatea de 123,43 mc lemn rotund rășinoase și 31,52 mc cherestea rășinoase, fără documente care să ateste proveniența legală.

Polițiștii au dispus sancționarea contravențională, aplicându-se 2 sancțiuni în valoare de 15.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităților de 123,43 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 31.229 lei și 31,52 mc cherestea rășinoase în valoare de 29.156 lei.

De asemenea, cu ocazia verificărilor efectuate de către lucrătorii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol, privind două avize electronice de însoțire a materialului lemnos și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit faptul că operatorul economic a expediat cantitatea totală de 40,20 mc lemn rotund rășinoase fără proveniență legală din depozitul societății.

În acest caz s-a dispus sancţionarea contravenţională a operatorului economic, aplicându-se 2 sancțiuni contravenționale, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 40,20 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 12.610 lei.

Poliţiştii suceveni atrag din nou atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de