Primarul Ion Lungu: Niciodată nu am luat în calcul să avem spital municipal la Suceava. Nu ne trebuie spital municipal!


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că nu a luat niciodată în calcul construcția unui spital municipal în Suceava și chiar a refuzat oferta făcută în urmă cu aproape 20 de ani de premierul Călin Popescu Tăriceanu privind finanțarea unui spital municipal la Suceava.

Întrebat dacă a luat în calcul să construiască un spital municipal, primarul a răspuns: „Sincer, niciodată!”

El spune că Suceava nu este un oraș atât de mare și a argumentat că, de exemplu, la Bacău se construiește de 20 de ani un spital municipal care încă nu este finalizat.

„E o poveste asta. Aceasta e punctul meu de vedere. Nu ne trebuie spital municipal. Ne trebuie spital județean bun pe care să-l finanțăm împreună”, a spus Ion Lungu.

Primarul a recunoscut că a refuzat să obțină finanțare guvernamentală de la Guvernul Tăriceanu pentru un spital municipal.

„Când era domnul Tăriceanu prim ministru m-a întrebat: Ioane, vrei spital municipal? Am zis: Nu!”, a recunoscut primarul care a adăugat că la acea vreme primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a cerut finanțare pentru un asemenea spital în Bacău, dar că nu e finalizat nici azi.

„Asta e o poveste cu spital municipal. Nu ne trebuie spital municipal. Ne trebuie spital județean dotat și ceea ce facem noi și cred că suntem pe drumul cel bun, mai ales că acum devine spital clinic. Este clar că o pondere însemnată din pacienți este din municipiul Suceava și tocmai de aceea finanțăm și noi spitalul”, a spus Ion Lungu.

În ceea ce privește opinia managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, ce consideră necesar un spital municipal în Suceava, Ion Lungu a răspuns că acesta este punctul de vedere al manangerului, dar că el e de altă părere.

Primarul Sucevei crede că e nevoie de 30 de ani pentru realizarea unui spital municipal.

„Din punctul meu de vedere ca primar nu ne trebuie niciun spital municipal. Trebuie să ai un spital județean bine dotat”, a mai declarat Ion Lungu care spune că e lipsă de personal medical și la spitalul județean.

„Adică am rezolvat toate problemele municipiului și ne mai trebuie alt spital când nici ăsta nu funcționează la întreaga capacitate. E o poveste în care eu nu cred”, a conchis Ion Lungu.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat pentru News Bucovina că în municipiul Suceava este nevoie de un spital municipal.

„Este nevoie de un spital municipal în Suceava. Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava este altceva în raport cu celelalte spitale. Atunci este clar că Suceava are nevoie de un spital municipal. Teoretic este nevoie”, a spus dr. Calancea.

Potrivit conducerii Spitalului Județean în prezent în UPU Suceava sunt aproximativ 300 prezentări pe zi, aproximativ 13 – 15 pacienți pe oră, ceea ce înseamnă un pacient la fiecare 5 minute.

Mai mult, dr. Calancea spune că situația va deveni și mai dificilă în perioada următoare în condițiile în care medicii de familie se pensionează și nu vine nimeni în locul lor, iar pacienții vor fi nevoiți să se adreseze Spitalului Județean.


Intră acum și în grupul de