AJPIS Suceava: Majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți a intrat în vigoare


Intră acum și în grupul de

Familiile cu gemeni, tripleți sau multipleti în componență, vor beneficia de majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului, după publicarea în Monitorul Oficial nr.844/19.09.2023 a Hotărârii nr.865 din 14.09.2023 privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, act legislativ adoptat de Guvernul României, anunță AJPIS Suceava.

Conform bazei de date a Agenței Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în acest moment, la nivel național figurează 2.188 de familii ce au în îngrijire 4.404 gemeni ori tripleți. La nivelul județului Suceava, în baza de date a AJPIS figurează 105 familii ce au în îngrijire 212 gemeni sau tripleti.

Indemnizațiile vor fi majorate începând cu plățile care vor fi efectuate către beneficiari în luna noiembrie 2023, atunci când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie 2023.

Este de menționat faptul că, părinții care sunt în plată la acest moment, nu trebuie să depună altă cerere, majorările urmând a fi operate din oficiu la nivelul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.


Intră acum și în grupul de