Premieră în Moldova: Diagnosticul scintigrafic al emboliei pulmonare realizat la SCJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Săptămâna trecută, în Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic de Urgență Suceava (SCJU), a avut loc un moment istoric pentru regiunea Moldovei. Echipa medicală de la SCJU Suceava a evaluat primii trei pacienți cu antecedente de trombembolism pulmonar aflați sub tratament și internați pe secția de cardiologie. Acest eveniment marchează o premieră privind efectuarea de scintigrafii pulmonare de perfuzie cu ajutorul dispozitivului hibrid SPECT/CT, momentan singurul funcțional din Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, diagnosticul emboliei pulmonare scintigrafic (Tc99m-MAA) este o abordare oportună în anumite situații, precum atunci când pacientul este alergic la substanța de contrast iodată și nu poate efectua un angioCT cu substanță de contrast. De asemenea, acesta este folosit pentru evaluarea inițială înainte de începerea tratamentului și pentru evaluarea postterapeutică a perfuziei pulmonare la 3 și 6 luni, pentru a evalua reperfuzia zonelor embolizate. Acest tip de diagnostic scintigrafic ajută și la aprecierea severității unei embolii pulmonare, stabilirea diagnosticului de hipertensiune pulmonară de cauză postembolică, evaluarea prechirurgicală a perfuziei pulmonare în vederea rezecțiilor pulmonare și evaluarea globală a perfuziei pulmonare în vederea transplantului pulmonar.

Potrivit sursei citate, conducerea SCJU Suceava și Consiliul Județean susțin dezvoltarea continuă a spitalului, asigurând toate resursele necesare pentru a-l transforma într-un spital de interes regional. Această realizare marchează un pas important în asigurarea îngrijirilor medicale de înaltă calitate pentru pacienții din regiunea Moldovei și subliniază angajamentul constant al echipei medicale de a aduce cele mai noi tehnologii și tratamente în beneficiul comunității.


Intră acum și în grupul de