Investiții de 40 de milioane de euro prin două proiecte PNRR în campusul universitar de la Moara unde se vor construi mai multe obiective. Rectorul Valentin Popa spune că în 2025 vor fi finalizate


Intră acum și în grupul de

Investiții de 40 de milioane de euro urmează să fie realizate în campusul universitar de la Moara, prin două proiecte PNRR, a anunțat, luni, în conferință de presă, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

El a spus că pentru un proiect de circa 29 de milioane de euro, Dual USV, a fost deja semnat contractul de finanțare, iar al doilea proiect, în valoare de 11,5 milioane de euro, DIS-USV, se află în evaluare, având șanse mari pentru a fi declarat câștigător.

Prin primul proiect urmează să fie construcit Centrul de învățământ dual pe o suprafață de 10.000 de mp pentru care s-a încheiat deja contractul de proiectare și execuție în valoare de 77,3 milioane de lei care ar urma să fie finalizat în 14 luni.

Rectorul USV a estimat că în primăvara anului 2025 acest centru va fi finalizat și va fi și utilat cu dotările necesare, fiind de efectuat foarte multe achiziții în acest sens.

În același timp, în campusul universitar de la Moara urmează să fie predat la sfârșitul anului un parc fotovoltaic amplasat pe 2,7 hectare cu o putere instalată de 1,7 MW care va asigura consumul din campus pe perioada zilei, atât pentru căminul studențesc cu 824 de locuri cât și pentru viitoarele construcții prevăzute.

Valentin Popa și-a exprimat încrederea că proiectul de învățământ dual pe care l-a lansat USV va avea succes și că vor fi tot mai mulți elevi și studenți care vor îmbrățișa acest mod de a studia și a se pregăti pentru viitoarele meserii.

El a spus că programul prevede un minim de 200 de elevi și 150 de studenți, dar că pentru burse este bugetată suma de 10 milioane de lei, ceea ce înseamnă că vor putea beneficia de burse 3760 de studenți și 6300 de elevi.

În ceea ce privește învățământul preuniversitar dual deja sunt înscriși în progam 150 de elevi de la licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, iar pentru învățământul dual universitar înscrierile ar urma să înceapă de anul viitor.

Un alt proiect important pentru care a fost depusă cerere de finanțare prin PNRR de 11,5 milioane de euro prevede construirea unei case de cultură a studenților cu o sală de spectacole cu 700 de locuri, o sală multifuncțională cu 200 de locuri, precum și alte spații necesare desfășurării activităților acesteia.

Totodată, în acest campus va fi construită și o cantintă-restaurant cu 370 de locuri și un book-cafe cu 50 de locuri.

Proiectul mai prevede și amenajarea unui teren de sport de dimensiuni UEFA cu tribune și spații pentru vestiare sub tribune.

Rectorul USV a declarat că se așteaptă ca și acest al doilea proiect prin PNRR să fie aprobat, iar investițiile ar urma să fie date în folosință în 2025.

În ceea ce privește construcția Facultății de Medicină, Valentin Popa a spus că se află în stadiul de aprobare a PUZ și că clădirea va avea o suprafață totală de 9000 de mp și un cost estimat de 70 de milioane de lei.

Rectorul USV a mai declarat că speră ca din anul universitar viitor să se facă înscrieri și la specializarea Medicină Generală, unde se va depune dosarul de autorizare.


Intră acum și în grupul de