Rectorul USV spune că la cantină studenții preferă să plătească cu cardul sau telefonul, dar că pot achita și în numerar: Nu am interzis total plățile în numerar


Intră acum și în grupul de

Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a explicat, luni, într-o conferință de presă, că măsura prin care în primele trei ore de la deschiderea cantinei studențești la începutul acestui an universitar s-a putut plăti doar cu cardul a fost o interpretare exagerată a ordinului emis de el, motiv pentru care, după ce a aflat, a dispus să se poată achita și în numerar.

„Lucrurile au revenit la normal”, a spus rectorul USV.

El a menționat că a aflat de situația de la cantină din presă și că studenții nu au reclamat oficial nimic.

Valentin Popa a precizat că personalul de la cantina studențească a trecut dintr-o extremă în alta, excesiv și total nepotrivit, arătând că de trei ani face demersuri pentru ca cei care mănâncă la cantina studențească să poată achita și cu cardul bancar.

„Ordinul a fost îndreptat către angajați”, a explicat rectorul USV care a arătat că au fost situații în care nu a existat posibilitatea să se plătească cu cadrul din cauză că POS-urile nu erau la vedere fiind „ascunse”.

El a menționat că studenții plătesc mai puțin cu cardul și mai mult cu aplicația de la telefonul mobil și că a constatat că de la începutul anului numărul celor care plătesc în numerar a scăzut deși numărul de persoane care achită serviciile cantinei a rămas constant de circa 1000-1200 de persoane pe zi.

Valentin Popa a mai declarat că nu a fost interzisă plata cu numerar mai ales că știe că la începutul anului universitar sunt „boboci” care nu dețin carduri, aceștia provenind din mediul rural, din Ucraina sau din Republica Moldova, dar că în următoarea perioadă aceștia vor fi la rândul lor beneficiari de carduri bancare mai ales că bursele de virează în cont bancar.

Rectorul USV a subliniat că se lucrează ca plățile să fie făcute preponderent cu cardul mai ales că știe că o economie neagră și gri este generată de faptul că se pot face plăți în numerar, motiv pentru care și Guvernul propune limitarea plăților în numerar la 5000 de lei pe zi.

Valentin Popa a mai spus că a acordat o aprobare generală pentru ca la cantină să se poată face plăți în numerar, dar a constatat că acestea au scăzut considerabil.  

Rectorul USV a mai precizat că la cantina studențească au voie, potrivit legii, să mănânce, studenții, elevii și personalul didactic, iar prin personal didactic se înțelege și personalul didactic și personalul didactic auxiliar.

El a spus că USV a plătit amendă pentru că s-au găsit foarte multe persoane din exterior care mănâncă la cantina studențească

„Am observat și eu că mulți dintre cei care discută despre acest subiect de la cantină nu servesc masa la cantină din simplul motiv că nu au dreptul. Deja încep să mă tem că există mulți care nu au dreptul și totuși se strecoară și servesc masa deși sunt anunțuri și personalul cantinei cunoaște pentru că nu suntem atât de mulți”, a mai declarat Valentin Popa.


Intră acum și în grupul de