DSP Suceava aduce în atenție importanța depistării și prevenirii cancerului de sân. În județ , au fost înregistrate, anul trecut 204 de cazuri noi de cancer de sân și 62 decese


Intră acum și în grupul de

Octombrie este luna dedicată conștientizării și combaterii cancerului de sân, o patologie cu impact semnificativ în întreaga lume. Chiar și femeile care nu prezintă factori de risc trebuie să fie vigilente în ceea ce privește această afecțiune care poate afecta orice vârstă, arată DSP Suceava.

Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, în timp ce 54% dintre cazuri sunt înregistrate la vârsta cuprinsă între 45 și 69 de ani. Riscul de apariție a bolii este influențat de mai mulți factori, inclusiv genul, înaintarea în vârstă, obezitatea, consumul de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, expunerea la radiații și alți factori legați de stilul de viață.

Cancerul de sân a devenit una dintre cele mai răspândite forme de cancer la nivel global, cu peste 2,26 milioane de cazuri în 2020, conform datelor Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului. În România, în 2020, au fost înregistrate 12,085 de cazuri noi de cancer de sân și 3,918 decese cauzate de această afecțiune. Cu toate acestea, incidența cancerului de sân a cunoscut o ușoară scădere în ultimii ani.

La nivelul județului Suceava, în 2022, au fost înregistrate 204 de cazuri noi de cancer de sân și 62 decese. Cu toate acestea, incidența a crescut în ultimii ani.

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar ONCOFEM, implementată de IRO Iași, a jucat un rol semnificativ în depistarea precoce a cancerului de sân în județul Suceava. Până la data de 10 octombrie 2023, 1,722 de sucevence din grupul țintă (50-69 de ani) au beneficiat de mamografii gratuite, iar 67 dintre acestea au fost invitate la investigații suplimentare. Din cele 12 beneficiare cu recomandare pentru puncție, 3 au fost confirmate cu carcinom.

De asemenea, în acest an, Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a alăturat rețelei de screening ONCOFEM, contribuind la creșterea accesului la servicii de screening pentru populația feminină.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă screeningul organizat pentru femeile cu vârste între 50 și 69 ani, deoarece în acest interval de vârstă incidența cancerului mamar este cea mai mare.

În contextul acestei campanii, se încurajează femeile cu vârsta peste 40 de ani să discute cu medicii despre factorii de risc proprii în ceea ce privește cancerul mamar, cu accent pe stilul de viață sănătos.

Sloganul campaniei este „Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”, iar grupurile țintă includ femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, profesioniștii din sistemul de sănătate și populația generală.

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, care includ evitarea fumatului, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, limitarea consumului de alcool și promovarea activității fizice, se poate reduce riscul individual de cancer de sân, contribuind la reducerea impactului acestei afecțiuni la nivel populațional.


Intră acum și în grupul de