Un nou miting la Prefectura! Salariile de pe cardurile profesorilor nu contin si banii castigati in instanta


Intră acum și în grupul de

Discuţiile purtate cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, de cele două delegaţii de sindicalişti de la Suceava şi Botoşani, au avut rezultatul la care se aşteptau de fapt liderii, „Zero”, a spus luni, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava, prof. Dumitru Irimia. „Nici nu ne aşteptam că vom rezolva ceva, Ordonanţa 41 nu mai există şi ei vor să ne forţeze mâna să o pună în aplicare, dar vina să cadă pe directorul şcolilor care este ordonatorul principal de credite. Asta înseamnă că drepturile salariale ale profesorilor nu cuprind majorarea de 33% câştigată în instanţă. Ministrul e depăşit de situaţie, el a spus că susţine salarii egale pentru toţi profesorii”, a declarat Dumitru Irimia.

Referindu-se la continuarea protestului, vicepreşedintele a spus „eu nu pot să iau o decizie, se va reuni din nou Biroul judeţean, oricum colegii nu sunt dispuşi să accepte salariile la Ordonanţa 41”.

În această situaţie, liderii judeţeni nu ştiu ce vor face marţi, sindicaliştii lor. Oricum, preşedintele sindicatului menţionat, prof. Constantin Cernica, a precizat că oficial, „conflictul de muncă e suspendat şi poate fi reluat, dar trebuie înregistrat, altfel vor avea probleme în şcoli”.

Situaţia din învăţământul sucevean este de-a dreptul una haotică. Cu toate că vineri s-a spus că ministerul a alocat nişte bani şi că astfel îşi vor putea lua salariile restante pe februarie, cadrele didactice au aflat de la trezorerii că nu sunt destui bani şi că le vor fi plătite salariile după Ordonanţa 41, adică mai puţin.

Reamintim că ordonanţa este declarată neconstituţională, iar majoritatea cadrelor didactice şi-au câştigat în instanţă reîncadrarea la Legea 221, care prevede salarii mărite, iar în aceste condiţii ele nu vor să accepte acum ce le oferă Trezoreria.

Vineri s-a anunţat că şcolile din judeţ vor primi 4,5 milioane lei de la Ministerul Educaţiei, pentru plata salariilor, iar alte peste 2 milioane lei vor fi redistribuite de la şcoli în care există „surplus” la fondul de salarii, pentru că au mulţi elevi. Şeful IŞJ, Petru Carcalete, a declarat luni, însă, că primăriile care au mai mulţi bani la fondul pentru salarii nu vor să facă transferuri în alte conturi.

„Sunt bani în alte conturi ale unor şcoli, dar primăriile nu doresc să facă transfer, deşi nu mai au ce face cu banii. E o încâlceală care nu depinde de noi”, a afirmat Petru Carcalete.

Situaţia este mai încurcată decât pare, fiindcă nici nu se ştie de câţi bani este nevoie pentru plata salariilor, spune Petru Carcalete, fiindcă „nici ministerul nu are o execuţie bugetară, nici Inspectoratul Şcolar”, fiecare primărie având situaţia ei. Inspectorul general a mai precizat că luni a avut discuţii cu liderii de sindicat cerând ca profesorii „să accepte banii cât ajung”, şi peste o săptămână să ia restul.

Petru Carcalete a arătat că „liderii au acceptat”, dar cadrele didactice nu acceptă să fie plătite mai puţin. Astfel că o parte din şcoli vor fi în continuare în grevă şi marţi, iar la ora 13.00, este anunţat un alt miting, al 4-lea de când s-a declanşat greva generală.


Intră acum și în grupul de