Rectorul USV, Valentin Popa, prezent la Bielefeld (Germania) pentru a pregăti proiectul Consorțiului NEOLAiA ce va începe din ianuarie 2024


Intră acum și în grupul de

În perioada 12-13 octombrie a.c., reprezentanții consorțiului universitar NEOLAiA s-au adunat la Bielefeld, Germania, pentru două evenimente de importanță majoră la nivelul alianței. În cadrul acestor întâlniri, s-a discutat despre pregătirea primelor activități din cadrul proiectului finanțat prin programul Erasmus+ și au participat ceremonia de învestire în funcție a noului rector al Universității din Bielefeld, prof. univ. dr. Angelika Epple.

Proiectul NEOLAiA, finanțat prin programul Erasmus+, este o inițiativă a Universităților Europene și va începe implementarea sa în luna ianuarie 2024. Acesta își propune să atingă mai multe obiective ambițioase, inclusiv dezvoltarea unui parteneriat integrat care să reprezinte valorile europene și educația de înaltă calitate pentru toate regiunile universitare membre.

Un alt obiectiv important al proiectului este crearea unui mediu educațional și social deschis și incluziv, care să promoveze echitatea în universitate și în societatea europeană în general. Aceasta va implica conectarea diverselor comunități din mediul academic și din regiuni pentru a colabora în rezolvarea provocărilor majore și pentru a îmbunătăți bunăstarea.

De asemenea, NEOLAiA urmărește să implementeze un model internațional care să motiveze studenții să urmeze programe de studiu inovatoare, bazate pe cercetare și relevante din punct de vedere social, care să depășească granițele disciplinelor, domeniilor de cercetare, țărilor și culturilor. Acest lucru va implica și adaptarea la digitalizarea predării și învățării.

Din partea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, delegația a inclus rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, prorectorul cu activitatea științifică, prof. univ. dr. Mihai Dimian, precum și membrii echipei de implementare a proiectului NEOLAiA, conf. univ. dr. Carmen Chașovschi și dr. Anamaria Bucaciuc. Reprezentanții USV au contribuit la discuțiile legate de planificarea demarării pachetelor de activități din cadrul consorțiului, care acoperă domenii precum mobilitatea, predarea și învățarea, impactul cercetării regionale, antreprenoriatul, diversitatea și incluziunea, interculturalitatea și plurilingvismul, transformarea digitală și durabilitatea/diseminarea acțiunilor proiectului.

Alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, parteneri în consorțiul NEOLAiA includ Universitatea din Bielefeld (Germania), Universitatea din Jaén (Spania), Universitatea din Nicosia (Cipru), Universitatea din Örebro (Suedia), Universitatea din Ostrava (Cehia), Universitatea din Salerno (Italia), Universitatea din Tours (Franța) și Universitatea de Stat de Științe Aplicate din Šiauliai (Lituania). Valoarea grantului pentru acest proiect se ridică la 14,4 milioane de euro.

Ceremonia de învestire în funcția de rector a doamnei prof. univ. dr. Angelika Epple a fost un moment emoționant pentru reprezentanții consorțiului NEOLAiA, deoarece ea a fost una dintre inițiatoarele consorțiului universitar și a adus o contribuție semnificativă la obținerea finanțării pentru activitățile alianței pentru următorii 4 ani.


Intră acum și în grupul de