„Repere pentru Viață” la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”: Profesioniști în diverse domenii de activitate au împărtășit elevilor din experințele lor valoroase de viață


Intră acum și în grupul de

Laureat la nivel național în anul școlar 2022-2023 la categoria celor mai bune activități din sfera „Consiliere și Orientare” desfășurate în cadrul programului „Școala Altfel”, proiectul intitulat sugestiv «Repere pentru viață» a ajuns la cea de-a treia ediție, deschizând astfel orizontul unei minunate și edificatoare tradiții la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Și în acest an, organizatorii – echipa managerială de la CNEH, formată din prof.dr. Puiu Adrian-Nicolae și prof.dr. Lăzărescu Luminița, în colaborare cu prof. Leon Postolache Miriam, consilier de proiecte educative și cadrele didactice ale liceului rădăuțean – au oferit invitaților pretextul și contextul oportun, cald, primitor, dar în aceeași măsură distins și elegant, de a interacționa cu elevii, de a dărui din secretele propriei evoluții profesionale copiilor și tinerilor aflați în căutarea, deloc facilă, a unei cariere.

Activitatea din acest an, ca și cele două ediții precedente, și-a propus și a reușit să aducă în sălile de clasă ale colegiului rădăuțean un număr impresionant de persoane publice: peste 60 de oameni-resursă, profesioniști în diverse domenii de activitate, specialiști care au acceptat nobila provocare de a împărtăși elevilor din experințele lor valoroase de viață, de a le mărturisi repere din culisele propriei meserii, de a stabili prin dialog deschis și sinceră interacțiune jaloanele sau, mai curând, treptele ce trebuie parcurse, plusurile și, în aceeași măsură, minusurile, altfel spus, costurile și beneficiile unei cariere de succes, punctele esențiale ce trebuie avute în vedere atunci când destinația este una singură: reușita profesională.

Programul a debutat, așa cum este firesc, cu o festivitate de deschidere și un moment artistic oferit invitaților ca semn de prețuire de către „Prietenii muzicii”, corul colegiului coordonat de domnul prof. Abălașei Laurian. După momentul artistic și etapa prealabilă de socializare, invitații au fost conduși de profesorii facilitatori către sălile de clasă unde au susținut două sesiuni de prezentare și interacțiune cu elevii, cu durata aproximativă a patruzeci și cinci de minute fiecare sesiune, timp în care au dezvăluit celor prezenți aspecte relevante din culisele propriei deveniri profesionale, au intrat în dialog cu elevii interesați de un anumit parcurs, au răspuns la întrebări, curiozități și nedumeriri, oferind informații valoroase despre propriul domeniu de activitate.

Proiectul „Repere pentru viață” de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți va continua cu siguranță. Certitudinea unei astfel de perspective nu este un joc speculativ gratuit sau un exercițiu al lipsei de modestie, dimpotrivă, constituie concluzia firească a unor eforturi convergente depuse în mod remarcabil atât de echipa managerială, împreună cu profesorii instituției de învățământ, cât și de distinșii invitați ce au acceptat provocarea de a deveni protagoniștii unei valoroase povești de succes, concretizând astfel, prin prezența lor în mijlocul elevilor, un frumos deziderat: a aduce școala mai aproape de comunitate și de realitatea socio-profesională, dar mai ales a aduce comunitatea, prin mentorii ei emblematici, în mijlocul contextului educațional, deschizând astfel o nebănuită, dar inegalabil de prețioasă fereastră către viitor.

(Prof.dr. Florin George POPOVICI, Coordonator al Comisiei de Promovare și Imagine Instituțională)


Intră acum și în grupul de