Ion Lungu, solicitat să prezinte situația Primăriei înainte să falimenteze orașul spune că va preda Primăria mai bine decât a preluat-o. El a recunoscut că sunt datorii către furnizori de circa 22 de milioane de lei, dar că vor fi reglate


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, că va preda Primăria Suceava mai bine decât atunci când a preluat-o.

Lungu a fost criticat de opoziție că din nou execuția bugetară este dezastruoasă, iar primarul a spus că principala problemă a fost generată de faptul că fondurile europene sunt blocate și nu s-au putut finanța proiectele depuse de municipalitate.

Consilierul local PSD Adelina Paiu a spus că execuția bugetară slabă este o problemă de credibilitate pentru administrație întrucât aceasta trebuie să estimeze corect atunci când planifică bugetul

„Execuția schematică arată că proiectele nu vor fi duse la îndeplinire. O execuție bună ar fi trebuit să aibă peste 50 la sută”, a spus Paiu.

Primarul a declarat că principiul lui este să propună un buget mai mare pentru a realiza mai multe.

„Cât sunt primar fac buget optimist, mare”, a spus Lungu.

Consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir i-a cerut primarului să spună situația în care se află primăria pentru că se apropie momentul în care Ion Lungu va preda această administrație, fiind întrerupt de primar care i-a spus că „mai vedem”.

Cușnir a continuat și i-a amintit primarului că în conferința de presă a anunțat că încasările bugetare sunt la 25 la sută din previzionat și i-a cerut să spună că cu ce execuție bugetară va preda primăria după 20 de ani și cu ce datorii.

„Să ne prezentați situație cu plățile restante ce au depășit 3 luni, șase luni, un an. Trebuie să știm exact în ce situație se află Primăria Sucevei acum, înainte ca dumneavoastră să falimentați acest oraș”, a spus Cușnir.

El a arătat că la Suceava 40 la sută din cheltuielile bugetare se duc pe salarii, în timp ce la Oradea doar 20 la sută. „Dacă ați face un calcul și ați vedea ce înseamnă o reducere bugetară de 20 la sută pentru bugetul Sucevei ați vedea că ar fi fost bani și de parcări subterane și supraterane. În timp ce dumneavoastră va lăudați că ați tras două dungi pe asfalt, în Oradea s-au făcut cinci pasaje supraterane”, a spus Cușnir.

Totodată, consilierul PSD i-a transmis primarului că acesta nu are cum să aibă o abordare sănătoasă în ceea ce privește excuția bugetară pentru că încălcă principiile.

„Execuția bugetară nu e că vi se pare dumneavoastră că e bine sau rău. Regulile sunt foarte clare, e un indicator al performanței și nu ați reușit în niciun an mai mult de 60-70 la sută”, a spus Cușnir.

Lungu a răspuns că a preluat o primărie în faliment și că o va preda mai bine și cu multe lucruri făcute.

În ceea ce privește situația financiară, el a arătat că este o situație la nivel național delicată și că și la bugetul național  încasările au fost cu 7 miliarde de lei mai mici decât previzionatul și că încasările mici sunt la fel și la primărie.

„O vom scoate la capăt. Avem vreo 22 de milioane de lei la furnizori, dar la 31 martie trecem prin zero ca în fiecare an”, a spus Lungu.

El a precizat că având în vedere că este un om responsabil nu a mai semnat niciun angajament bugetar până când nu se realizează echilibrarea financiară.

Primarul a mai spus că tot ceea ce a propus a făcut, chiar și dacă a fost cu zece ani de întârziere în unele cazuri.


Intră acum și în grupul de