Delgaz Grid a testat cu succes funcționarea rețelei de oțel cu amestec de hidrogen și gaze naturale ceea ce demonstrează că actuala infrastructură de distribuție este fezabilă pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor


Intră acum și în grupul de

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a încheiat cu succes, joi, 2 noiembrie, ultima etapă desfășurată în teren a proiectului 20HyGrid, prin care urmărește să demonstreze că este fezabilă și sigură utilizarea unui amestec de 20% hidrogen și 80% gaze naturale în actuala infrastructură de distribuție.

Testele efectuate de specialiștii companiei la Gornești, județul Mureș, au vizat comportamentul de funcționare a unui segment de rețea din oțel, alimentată cu amestec de 20% hidrogen și 80% gaze naturale, care deservește aproximativ 50 de imobile situate pe strada Românească din localitate. Concomitent, specialiștii au supravegheat funcționarea instalațiilor și aparatele de utilizare ale clienților racordați la acest segment de rețea.

„Rezultatele de până acum, de la Gornești și Dârlos, corelate cu cele din poligonul Delgaz Grid de la Mediaș, respectiv din laboratorul Universității Tehnice de Construcții București, demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% și chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranță ca soluție pe termen mediu pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale rețelelor și la instalațiile de utilizare și aparatele clienților”, a declarat Cristian Secoșan, directorul general al Delgaz Grid.

Testele au durat circa zece ore, iar specialiștii companiei au urmărit mai mulți parametri de funcționare a aparatelor de utilizare: stabilitatea și aspectul flăcării la aparatele cu arzătoare atmosferice și la convectoare, respectiv concentrația componentelor din gazele de ardere, performanța la sarcină minimă/maximă în cazul centralelor termice. A fost verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din imobilele alimentate din rețea și au fost măsurați parametri de ardere la 83% dintre centralele termice.

„Și la Gornești, la fel ca la Dârlos, județul Sibiu, unde am testat funcționarea rețelei de polietilenă, nu am constatat nicio diferență notabilă față de 100% gaze naturale în ceea ce privește funcționarea rețelei din oțel, instalațiilor și aparatelor pe care le-am testat acasă la clienți”, a completat Dr. Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului.

„Curiozitatea, dar și ideea că vom contribui la un viitor mai verde m-au determinat să nu ratez ocazia de a participa la acest proiect. Testele făcute au demonstrat că totul funcționează în parametri și nu avem niciun motiv să nu credem că în viitor acest amestec de gaz și hidrogen va putea fi folosit în casele noastre”, a spus Cristian Belean, unul dintre participanții din localitatea Gornești.

„La fel ca și la Dârlos, la Gornești oamenii au fost receptivi și deschiși, au manifestat încredere față de noi și ne-au ajutat să ne dezvoltăm proiectul. 20HyGrid a primit recunoaștere nu doar internă, ci și din partea unei importante agenții internaționale în domeniu, ceea ce a pus România pe harta inițiativelor privind hidrogenul și acesta este meritul echipei de specialiști care s-a implicat în proiect”, a afirmat Cristian-Nicolae Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Echipa de proiect 20HyGrid revine în perioada următoare la poligonul de la Mediaș, unde va continua să testeze elementele infrastructurii de distribuție și diferite tipuri de aparate, pentru a le supune probei timpului prin teste pe durate mai lungi. Totodată, testele se vor efectua cu concentrații mai mari de hidrogen, respectiv 30%, pentru a analiza posibilitatea extinderii până la acest procent a unei soluții tehnice validate pentru România.


Intră acum și în grupul de