Trupul neinsufletit al lui Filaret Motco se afla in Dubai


Intră acum și în grupul de

Trupul fără suflare al suceveanului ucis în Afganistan a fost transportat în cursul nopţii, prin intermediul ONU, cu o cursă aeriană de la Kabul la Dubai. Potrivit romanialibera.ro, Filaret Moţco, victimă a atentatului din Mazar-i-Sharif, a fost supus autopsiei la Kabul, oraş în care s-a ţinut de asemenea o ceremonie religioasă în memoria lor.

“Noi facem tot ceea ce putem ca să sprijinim familia. Nu ştim când şi cu ce tip de aeronavă va fi adus din Dubai în ţară, dar ONU va sprijini de asemenea familia cu transportul de la Bucureşti la Suceava, pentru înmormântare”, au spus reprezentanţii Centrului de Informare al ONU în România.

Potrivit surselor citate, s-ar putea apela la sprijinul MApN pentru aducerea în ţară a lui Filaret Moţco cu o aeronavă militară, dar o decizie în acest sens nu a fost luată până în prezent.

Centrul de Informare al ONU a postat, marţi, pe site-ul său, un mesaj in memoriam pentru cele 7 persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul de vineri.

Aceştia sunt: Filaret Moţco, România, 43 de ani, diplomat cu o carieră impresionantă în Armată, MAE, OSCE şi ONU; Joakim Dungel, Suedia, 33 de ani, avocat internaţional; Siri Skare, Norvegia, 53 de ani – fost locotenent colonel in Fortele Aeriene Regale Norvegiene, prima femeie pilot militar din istoria Norvegiei; Dil Prasad Gurung, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata indiană; Chhabi Lal Purja Pun, Nepal, militar timp de 24 de ani în Armata indiană; Min Bahadur Thapa, Nepal, militar timp de 28 de ani în cadrul Armatei Indiei; Narayan Bahadur Thapa Magar, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata Indiei.

Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale, a precizat sursa.

Şeful statului a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanţe familiei lui Filaret Moţco, cetăţeanul român ucis în Afganistan, menţionând că atacurile împotriva personalului ONU sunt inacceptabile şi că partea română solicită autorităţilor afgane să ia măsuri pentru ca autorii să fie condamnaţi.

Filaret Moţco era din comuna suceveană Izvoarele Sucevei, unde mai locuiesc mama sa, în vârstă de 83 de ani, şi doi fraţi, iar la dorinţa acestora bărbatul ar putea fi înmormântat în satul natal, mai informează romanialibera.ro.


Intră acum și în grupul de