Poliția Română va acorda consultanță Ucrainei în domeniul prevenirii și combaterii traficului cu arme de foc


Intră acum și în grupul de

La sediul Inspectoratului General al Poliției Române, la inițiativa EUAM Ucraina, a fost primită, săptămâna trecută, vizita de lucru a unei delegații din Ucraina, condusă de domnul Igor Mustetsa, adjunct al procurorului general al Ucrainei, compusă din reprezentanți ai Parchetului General și ai altor autorități de aplicare a legii din această țară, anunță Poliția Română.

Delegația a fost primită de inspectorul general al Poliției Române, domnul chestor principal de poliție Benone-Marian MATEI, care a adresat un mesaj de sprijin pentru Ucraina, de către România, în multiple domenii.

Vizita de lucru a avut drept scop furnizarea de către România, prin intermediul Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Institutul Național de Criminalistică, a expertizei necesare înființării și operaționalizării Punctului Național Focal pe linie de arme din Ucraina, în acest domeniu România având o amplă experiență, încă din anul 2018.

Rețeaua punctelor naționale focale pe linie de arme are un rol important în domeniul prevenirii și combaterii traficului cu arme de foc, prin facilitarea și accelerarea schimbului de date și informații în acest domeniu, inclusiv prin dezvoltarea cooperării polițienești internaționale.

Astfel, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Institutul Național de Criminalistică au furnizat omologilor ucraineni întregul suport informațional, teoretic și practic, prin prezentarea cadrului legal național și european în domeniu.

De asemenea, au fost prezentate conceptul și organizarea Punctului Național Focal pe linie de arme din România, fluxul și procedurile de lucru, bazele de date folosite, conceptul de trasabilitate a armelor de foc, colectarea și schimbul de date balistice, precum și aspecte practice privind cooperarea polițienească internațională în domeniul combaterii traficului cu arme de foc.

Totodată, vicepreședintele român al Grupului Experților Europeni în Arme de Foc (EFE) a promovat activitatea Grupului și disponibilitatea acestuia de a sprijini autoritățile din Ucraina, în vederea înființării și operaționalizării unui punct național focal pe linie de arme.

România este implicată în numeroase activități de cooperare polițienească regională, obiectivul fiind atât monitorizarea, cât și activități concrete de prevenire a unui posibil fenomen de trafic cu arme de foc, ce ar putea fi generat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în acest sens, cooperarea cu partenerii din Ucraina și Republica Moldova reprezentând un element esențial în acest proces.

În acest context, este de menționat faptul că, la activitățile vizitei de lucru, a participat și un polițist din cadrul Punctului Național Focal pe linie de arme din Republica Moldova, aflat într-o vizită de lucru, în România, în perioada 13 – 17 noiembrie a.c., în cadrul programului de mentorat TOPCOP al CEPOL, prin care România sprijină Republica Moldova în ceea ce privește operaționalizarea Punctului Național Focal pe linie de arme.


Intră acum și în grupul de