Studenții Bianca Batinaș, Filaret-Niculai Crainiciuc și Călin Ursu, au câștigat ediția 2023 a concursului „25 de ora la USV” cu o aplicație de folosire a luminii inteligente pentru organizarea activităților secției unui spital


Intră acum și în grupul de

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, în zilele de 23-24 noiembrie a.c., ediția a IX-a a concursului „25 de ore la USV” (25h@USV), deschis tuturor studenților facultății înscriși la studii de licență și masterat.

În acest an, concursul a avut ca temă controlul și folosirea luminii pentru a transmite informații utile locatarilor unei clădiri inteligente. În acest scop, echipele de studenți au avut la dispoziție lămpi inteligente, pe care le-au utilizat în timpul concursului pentru punerea în practică a ideilor și proiectelor proprii din această tematică.

Proiectele echipelor Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au fost evaluate în dimineața zilei de 24 noiembrie, de către un juriu condus de prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu, din care au făcut parte prof.univ. Florin Gîrbacia, de la Universitatea „Transilvania” din Brașov, și drd. ing. Alexandru-Tudor Andrei, din partea USV.

Pe locul I s-a clasat echipa alcătuită din studenții Bianca Batinaș, Filaret-Niculai Crainiciuc și Călin Ursu, care a propus și demonstrat o aplicație de folosire a luminii inteligente pentru organizarea activităților secției unui spital.

Pe locul al II-lea s-a clasat echipa formată din Șerban David, Vlad Onofrei și David Rotariu, cu un proiect privind controlul lămpilor inteligente cu ajutorul unui dispozitiv purtat.

Locul al III-lea a fost adjudecat de echipa formată din Florin Colomischi, Fabian-Dumitru Crăciunescu și Josef-Philipp Schmidt, care a propus folosirea lămpilor inteligente pentru a crește eficiența muncii într-un birou.

Juriul a acordat o mențiune echipei alcătuită din studenții Denis-Mihai Ecoboaea, Petrică Roman și Nicolae Țugui, iar diplome de participare au primit Mădălin Valentin Toader, Sebastian-Radu Lupu, Alexandru-Andrei Butnariuc, Otnie Schipor, Heorhii Bruzha și Daniel Cocîrlă.

Prin tematica sa, concursul 25h@USV încurajează creativitatea studenților în procesul dezvoltării tehnologiilor de vârf din domeniul interacțiunii cu sistemele informatice.

În acest an, domeniul a fost reprezentat de interacțiunea în cadrul clădirilor inteligente, o tematică deosebit de actuală pe plan național și internațional.

De subliniat este că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava face parte din Centrul Național de Competențe și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic care, printre altele, adresează și tema clădirilor inteligente și sustenabile. 

Din partea organizatorilor, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur și prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu consideră concursul 25h@USV ca fiind o manifestare importantă pentru studenții care se formează în domeniul științei calculatoarelor, atât prin tehnologia inovativă adresată în fiecare an, cât și prin modalitatea specifică de implementare a concursului și prin lucrul în echipă. Concursul 25h@USV este organizat în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din anul 2014.


Intră acum și în grupul de