Au dormit o noapte cu bomba in curte


Intră acum și în grupul de

Trei fraţi din Găineşti au fost la un pas de moarte după ce s-au jucat, preţ de câteva ore, cu un proiectil neexplodat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Elementul de muniţie aflat în perfectă stare de funcţionare a fost găsit de minori cu vîrste cuprinse între 11 şi 15 ani, în grădina din spatele casei unde un tractor efectua lucrări agricole de sezon.

După lăsarea întunericului, copiii au dus proiectilul acasă, iar mezinul familiei a povestit mamei cum s-au jucat.

Speriată femeia a sunat de urgenţă la 112, dar pirotehniştii nu au putut interveni, misiunile de asanare pirotehnică fiind interzise pe timpul nopţii, însă un echipaj al Postului de Poliţie Slatina a securizat zona până dimineaţa următoare.

Marţi la ora 8.00, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că este vorba despre un proiectil exploziv, calibrul 45 milimetri, în perfectă stare de funcţionare.

„Copiii aflându-se la şcoală, pirotehniştii au solicitat sprijinul directorului Şcolii cu clasele I-VIII din Găineşti, pentru a face un instructaj cu întreaga unitate şcolară, privind modul de comportare la descoperirea muniţiilor de război rămase neexplodate. După încheierea instructajului, un elev a relatat că şi el are cunoştinţă despre existenţa unui element de muniţie, aflat în zona numită „Obcioara”, din localitate”, a declarat plt.maj. Alin Găleată din cadrul ISU Suceava.

Deplasându-se la faţa locului, militarii au descoperit şi aici o bombă explozivă de aruncător, calibrul 82 milimetri, şi aceasta în perfectă stare de funcţionare.

„Atât primul cât şi al doilea element de muniţie descoperite de echipa pirotehnică au fost transportate în condiţii de maximă siguranţă şi depozitate provizoriu până la distrugerea controlată a acesteia într-un poligon autorizat”, a mai adăugat Alin Găleată.


Intră acum și în grupul de