DSP Suceava anunță măsuri urgente după declararea epidemiei de rujeolă: În județul Suceava s-a confirmat în acest an doar un singur caz de rujelolă în condițiile în care rata de vaccinare este ușor peste 50 la sută


Intră acum și în grupul de

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunțat implementarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei de rujeolă, declarată oficial pe teritoriul României în urma publicării Ordinului Ministrului Sănătății nr. 4128/05.12.2023 în Monitorul Oficial al României,

La nivelul județului Suceava, în cursul anului 2023, s-au înregistrat 9 cazuri suspecte de rujeolă, dintre care unul a fost confirmat. Pentru a preveni răspândirea virusului și a limita impactul asupra comunității, DSP Suceava va aplica măsurile stabilite în anexa Ordinului menționat.

În luna august, acoperirea vaccinală la nivelul județului Suceava a fost de 59,7% pentru prima doză la vârsta de 12 luni și de 50,8% pentru cele două doze administrate la vârsta de 5 ani. DSP dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic, cu 5791 de doze disponibile în total. Medicii de familie au la dispoziție 3489 de doze de vaccin în teritoriu.

Recomandările DSP Suceava urmează a fi respectate în contextul epidemiei de rujeolă, o boală extrem de contagioasă care afectează mai ales copiii cu vârsta între 1 și 3 ani, care nu sunt vaccinați. Simptomele rujeolei includ erupții cutanate, tuse, secreții nazale, ochi iritați și febră, cu potențiale complicații severe.

Măsurile de prevenție și control recomandate includ izolarea bolnavului și a contacților, respectarea strictă a regulilor de igienă, aerisirea repetată a spațiilor și, în special, vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție și este disponibil gratuit prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății.

Directorul executiv al DSP Suceava, ec. Daniela Marinela Odeh, a subliniat importanța vaccinării și îndeamnă părinții să se adreseze medicilor de familie pentru a asigura vaccinarea copiilor conform calendarului național de vaccinare.


Intră acum și în grupul de