Grevă la Direcția Județeană de Statistică după ce decidenții au ignorat semnalele transmise prin protestele spontane din ultimele zece zile


Intră acum și în grupul de

Salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică (DJS) Suceava și-au exprimat, luni, nemulțumirea față de salarizarea discriminatorie prelungită, declanșând o grevă care a blocat activitatea pe toată durata normală a zilei de muncă, între orele 8:00 și 16:30. Această acțiune vine ca rezultat al ignorării semnalelor transmise de către statisticieni către decidenții politici în ultimii ani.

Motivația principală a protestului este neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13 iulie 2022, care viza soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică. Salariații reclamă și nemajorarea salariilor personalului DJS Suceava în comparație cu cele din alte instituții publice. În ultimii 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Suceava a beneficiat doar de o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), în condițiile în care rata inflației a depășit 40%.

Protestul, care a fost anunțat ca un avertisment în contextul anului electoral 2024, își propune să atragă atenția asupra importanței INS în organizarea alegerilor, subliniind că fără aportul lor, alegerile nu pot fi organizate.

Sindicatul INS București își declară suportul total pentru protestul statisticienilor și avertizează că, după zece zile de protest spontan, revendicările nu au fost soluționate. Aproximativ 900 de salariați din Direcțiile teritoriale de Statistică și sediul central al INS au semnat deja intenția de a întrerupe activitatea pentru o zi în semn de protest față de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic.

Revendicările salariaților DJS Suceava includ stabilirea salariilor la nivelul administrației publice centrale, acordarea unei majorări de 15% pentru complexitatea muncii și mărirea schemei de personal. Salariații cer și exceptarea structurilor subordonate INS de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității.


Intră acum și în grupul de